Wpis z mikrobloga

Mirki, mam taką rozkminę. Jak wiadomo w naszym kraju mamy ruch prawostronny a co za tym idzie prowadzących pojazdy o obwiązują znaki po prawej stronie stronie jezdni (z nielicznymi wyjątkami jak droga jednokierunkowa, wielopasmowe itp.).
No chyba ze jakiś oddzielny wyjątek istnieje dla znaku D43?
Dla przykładu wyjeżdżam z m. Grotniki w kierunku m. Kowalewice, po prawej stronie nie ma znaku D43 a wiec de lege lata obowiązuje mnie w dalszym ciągu ograniczenie do 50 km/h gdyż nie opuściłem terenu zabudowanego.
Czy takie oznakowanie jest prawidłowe a co za tym idzie czy pisać do zarządcy drogi i d.w. WRD K.W. celem zmuszenia zarządcy drogi do prawidłowego oznakowania?
#ruchdrogowy #prawo #motoryzacja w sumie może tez #prawojazdy
ZelazkoMPM - Mirki, mam taką rozkminę. Jak wiadomo w naszym kraju mamy ruch prawostro...

źródło: comment_1630573822gAu0PUcBKGtMmSWKa8x4rg.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@Zelazko_MPM: zgodnie z obowiązującymi przepisami - znak D-43 nie może być ustawiony po lewej stronie, a więc takie ustawienie nie ma żadnej mocy prawnej. Tam dalej jest zabudowany. Mimo to wątpie, żeby ktokolwiek wręxzył tam,mandat za prędkość, bo pesnie,nawet policja nie wie, że ten znak nie obowiązuje
  • Odpowiedz
  • 0
@pawelpablito: Czyli tak jak sądziłem jest to oznakowanie niezgodnie z rozporządzeniem o znakach i sygnałach drogowych. Oczywiście wszyscy jadący tamtędy „domyślają się” ze teren zbudowany się skończył ale noe zmienia to faktu ze zarządca drogi popełnił błąd.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zelazko_MPM: Tak samo było przez parę miesięcy na jednej z głównych dróg wyjazdowych z Wrocławia. Jadąc w kierunku miasta teren zabudowany jednej z podwroclawskich wsi. Wyjeżdżając z miasta koniec terenu zabudowanego Wrocławia ale zabrakło znaku początek terenu zabudowanego wsi więc w teorii można było #!$%@?ć 90 km/h.
  • Odpowiedz
  • 3
@Afera_zbozowa: Otóż następna wieś zaczyna się dopiero za jakieś 2 km. Pomiędzy jest ziemia niczyja, sołtysi od trzystu lat potykają się o nią na widły i kultywatory sprężynowe z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz