Ciekawostka: A shortfall of gravitas to pierwsza barka, która z dziewiczej misji wraca z boosterem. W dodatku wraca sama – poprzednie dwie były holowane.
@texas-holdem: Właśnie zacząłem czytać, zastanawiając się czy cały czas pełnomorską jednostkę z własnym napędem nadal można nazywać "barką", i wygląda na to, że można.
@texas-holdem @GaiusBaltar A ta stopa na początku co oznacza? Początek podróży, czy raczej stojącą rakietę/jej bazę (domyślnie wieżę startową)? Kiepski jestem ze staroegipskiego :(.
@Lootzek: Jaka stopa znowu, pierwszy piktogram oznacza startującą rakietę, a piktogram ptaka to oczywiście doprecyzowanie jej modelu, w tym przypadku sokół, po angielsku Falcon. Tu trzeba czasem tłumaczyć jak dzieciom wszystko.
@texas-holdem No mówiłem że u mnie z tym kiepsko, wybacz. (╯︵╰,) Akurat kiedy tego uczyli, pewnie na wagarach strzelałem z karbidu, strugałem proce albo puszczałem "bączki" i "wariaty" z saletry... niby też przemysł rakietowy i balistyka ale z teorią krucho. ¯_(ツ)_/¯
A shortfall of gravitas to pierwsza barka, która z dziewiczej misji wraca z boosterem. W dodatku wraca sama – poprzednie dwie były holowane.
#spacex
Co ciekawsze, prawdopodobnie etymologia słowa barka prowadzi do starożytnego Egiptu: https://en.wikipedia.org/wiki/Barge#Etymology
[startujący Falcon (sokół)]
[dzieli się na dwa stopnie]
[tylko booster wraca]
[...i ląduje na barce]
@denis-szwarc: W porcie to praktycznie każda większa jednostka jest holowana;) Ważne, że barka jest autonomiczna na pełnym morzu.
Akurat kiedy tego uczyli, pewnie na wagarach strzelałem z karbidu, strugałem proce albo puszczałem "bączki" i "wariaty" z saletry... niby też przemysł rakietowy i balistyka ale z teorią krucho. ¯_(ツ)_/¯