Wpis z mikrobloga

Eksperci drodzy. Mam za zadanie poprzydzielać ludzi pojedynczych do baz danych. Ludzi mamy kilkunastu, baz kilkadziesiąt, są różne projekty, ludzie przychodzą, odchodzą, przechodzą od jednego do drugiego. Nawet w ramach jednego projektu może się okazać, że 90% zespołu widzi wszystkie tabele danej bazy, a 3 osoby powinny widzieć tylko 2 z nich.

Ponieważ MySQL nie pozwala w prosty sposób zarządzać grupami uprawnień (role tym przypadku odpadają), to czy istnieją jakieś programy, które pozwolą to ogarnąć w jakiś sensowny sposób? Typu przypisywanie do "grup", aktualizacja "od dzisiaj możesz to i tamto"? Może ktoś coś polecić?

Przecież jak będę miał to robić ręcznie i utrzymać to jakoś do kupy, nawet skryptami, to się w kwadrans zajadę..

#mysql #bazydanych
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Da się w MySQL przydzielać uprawnienia ;]

A nie lepiej zrobić to na poziomie PHP?

Web apka ma tę zaletę, że będzie dostępna na całym świecie. Albo tylko w Intranecie :)

Minusem jest oczywiście potrzeba pisania czegoś takiego.
  • Odpowiedz
@prezes_n: Wiesz, jak będę miał potrzebę, to se to napiszę w Borlandzie nawet, tyle że może są już gotowe rozwiązania, o których nie wiem (nie chcę wywarzać otwartych drzwi).

Ja wiem, że nawet w MySQL Workbench da się wyklikać uprawnienia, ale jest to bez sensu, kiedy chcesz nadać 13tu loginom te same uprawnienia do 30tu z 80tu baz, bo nie da się założyć grupy - przeklikanie się przez to jednorazowo
  • Odpowiedz
@msq: No właśnie problem z MySQL jest taki, że ma zdefiniowane role (typu może select, może update itp). Ale to są role systemowe, nie da się z tego co widzę definiować własnych (a już na pewno nie na poziomie schema.table). Znalazłem jakieś programy opensourcowe typu Securich, ale z tego co widzę - tak jak sugerowałeś - prędzej napiszę sobie skrypta ;)

No nic, trzeba będzie napisać narzędzie - najwyżej się
  • Odpowiedz