Aktywne Wpisy
PomocnikBob +96
Oglądam film z Polskimi wolontariuszami na kanale Bez Planu i nie rozumiem, jak można nosić emblematy UPA. Oczywiście jestem za pomocą, na ten moment powinniśmy odsunąć niesenacki i wyjaśnić to już w czasie pokoju, ale noszenie flagi UPA obok orzełka jako Polak jest nie do pomyślenia. #ukraina
RUNDMC +2
jakie uprawiania ma wojsko względem cywila w stanie pokoju (żadnych klęsk żywiołowych, stanów nadzwyczajnych itd.)?
Pytam bo widziałem co raz więcej osób zaczyna ubierać mundury a ja nawet nie wiem jak odróżnić prawdziwego "wojskowego" od przebierańca. Może to też nie mieć znacznie jeżeli wojsko w czasie pokoju nie ma uprawień aby mnie np. legitymować aby wydawać rozkazy jak policja.
Z policją wydaje mi się, że jest łatwiej: mundur i odznaka. Nie wyklucza to przebierańców ale nie przypominam sobie aby podczas protestów społecznych ktoś przebierał się za policjanta.
#policja #wojsko #pytanie #prawo
@aHmuX: Może kierować ruchem i wydawac polecenia (ale to chyba żandarmeria). A jak reżim chce się wspomóc wojskiem to wysyła je razem z policją.
@aHmuX: Witam. Żadnych. Pozdrawiam.