#gotujzwykopem Mam od groma mięty i nie bardzo pomysł co z niej zrobić, co było/jest grane -midżajto -pesto -parzona Szukam inspiracji co jeszcze mozna wyczarować, najlepiej szybkie i proste ;)
@hankel: syrop jest sztosik bo używasz sporo mięty więc szybciej problem znika a syropek dobrze się przechowuje i można sobie zimą zrobić modżajto na wspomnienie lata. Tylko wszystkie przepisy jakie widziałam dość długo zajmują
@Misskiedis: @klimatyzator: brzmi interesująco, podrzucisz jakis sprawdzony przepis? @paramyksowiroza: Był grany nie raz, ale nigdy nie wpadłem żeby tam dodać mięty...
Bo tabouleh to nie sałatka z kuskusu, z dodatkiem pomidora, ogórka, względnie papryki, i cebuli. O nie. To wielka, obłędnie pachnąca sterta mięty i pietruszki, podsycona kwaskowatością cytryny, podbita stanowczością pomidora i świeżością ogórka, wreszcie – oprószona kuskusem. Fantastyczne rozwiązanie zarówno na jerozolimski upał, jak i na środkowoeuropejską zimę. W dodatku – łatwe, aż wstyd.
Mięta to IMO wręcz podstawa dobrego tabbouleh. Nadaje niesamowicie
@hankel: nie mogę znaleźć z którego przepisu robiłam bo to było z 3 lata temu ale ten brzmi legitnie, można trzymać dłużej niż 8h mięte w syropie, patrzę w inne przepisy i trzymają do ok. doby, część też daje 2 kilo cukru na 2 l wody ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia, będzie po prostu jeszcze słodszy i gęstszy https://www.mojegotowanie.pl/przepis/syrop-mietowy3
@hankel: Spoko :) Ale raitę też sobie zrób na spróbowanie. Wystarczy jogurt, pokrojone w kostkę ogórek i pomidor, posiekana mięta (choć czasami używa się też właśnie kolendry), szczypta soli. Warto też dać odrobinę kuminu. Pasuje nawet do polskich mielonych :)
Mam od groma mięty i nie bardzo pomysł co z niej zrobić, co było/jest grane
-midżajto
-pesto
-parzona
Szukam inspiracji co jeszcze mozna wyczarować, najlepiej szybkie i proste ;)
@paramyksowiroza: Był grany nie raz, ale nigdy nie wpadłem żeby tam dodać mięty...
https://facetznozem.com/2012/02/tabouleh-takie-jakie-byc-powinno/
Mięta to IMO wręcz podstawa dobrego tabbouleh. Nadaje niesamowicie
Pasuje nawet do polskich mielonych :)