Tytuł: Odwrócony świat Autor: Christopher Priest Gatunek: science fiction Tłumacz: Robert Waliś Wydawnictwo: Mag Ocena: ★★★★★★★★★☆
Ziemia to miasto, które musi stale się przemieszczać. Dzieje się to za pomocą ciągle dobudowywanych torów, po których miasto jest przesuwane. W książce przedstawiona jest historia ucznia, który jest stopniowo wprowadzany w tajemnice tego świata i poznajemy z jego perspektywy wszystkie wydarzenia i tajemnice.
I tyle z opisu, radzę więcej nic nie czytać przed przeczytaniem, polepszy to zabawę, autor to fachowiec i was poprowadzi. Historia toczy się w taki sposób, że bohaterowie i wydarzenia służą tylko temu, żeby czytelnik mógł poznać rozwiązania tajemnic. Świetny, bardzo, ale to bardzo oryginalny i pomysłowy koncept, przez który przewijają się rozkminy dotyczące matematyki i czasu. Nie jest to przekombinowane i łatwo nadążyć nad wyjaśnieniami.
Ogromne zaskoczenie, zamknięta, dopracowana historia, autor wiedział co robi w każdym poruszanym wątku i potrafił wiele razy zaskoczyć i wciągnąć.
@smierdakow: no muszę podziękować, ładna pozycja, rozbudziła rozpaliła zaspokoiła i spokojnie wygasiła . Poziom stresu przez 80 % książki sięgał zenitu xD bawiłem się przednio i zostałem zainspirowany, dzięki i dobrego wieczora mireczku!
@smierdakow: nie czytałem opisu fabuły i najwięcej frajdy dawała mi wyobraźnia wymyslajaca co tych ludzi ściga. Zakończenie było lekkie bo już nie było sensu dokładać więcej wrażeń. Lęk przed postępem jest wpisany w ludzka naturę i zmienia się z wiekiem. Ale perfekcyjnie opisałeś że książka cię powoli wprowadzi.
@smierdakow: no fakt, nie łamałem sobie tym głowy, ja założyłem że blokujący postęp ( w tym główny bohater)się mylą i zakłamują swoje doświadczenia nawet przed sobą, w końcu nieświadomość jest tutaj wielopłaszczyznowa
Swoją drogą zrobił na mnie wrażenie opis ucieczki w stronę osi X czy tam grawitację
@smierdakow: na reddicie nic nie wymyślili ale za to: No worries. If you want to read a real mindfuck by the same author check out his novel *The Affirmation*. XD
Tytuł: Odwrócony świat
Autor: Christopher Priest
Gatunek: science fiction
Tłumacz: Robert Waliś
Wydawnictwo: Mag
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Ziemia to miasto, które musi stale się przemieszczać. Dzieje się to za pomocą ciągle dobudowywanych torów, po których miasto jest przesuwane. W książce przedstawiona jest historia ucznia, który jest stopniowo wprowadzany w tajemnice tego świata i poznajemy z jego perspektywy wszystkie wydarzenia i tajemnice.
I tyle z opisu, radzę więcej nic nie czytać przed przeczytaniem, polepszy to zabawę, autor to fachowiec i was poprowadzi. Historia toczy się w taki sposób, że bohaterowie i wydarzenia służą tylko temu, żeby czytelnik mógł poznać rozwiązania tajemnic. Świetny, bardzo, ale to bardzo oryginalny i pomysłowy koncept, przez który przewijają się rozkminy dotyczące matematyki i czasu. Nie jest to przekombinowane i łatwo nadążyć nad wyjaśnieniami.
Ogromne zaskoczenie, zamknięta, dopracowana historia, autor wiedział co robi w każdym poruszanym wątku i potrafił wiele razy zaskoczyć i wciągnąć.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #sciencefiction
Komentarz usunięty przez autora
Swoją drogą zrobił na mnie wrażenie opis ucieczki w stronę osi X czy tam grawitację