Wpis z mikrobloga

Zapraszam do mrówczych światów ( ͡° ͜ʖ ͡° )*: #xerxesmrowki

#manicarubida w obu koloniach rozpoczetych z 5 krolowymi w tej chwili zostaly juz tylko 3. Niemniej jednak jestem pelen nadzieji na sukces bowiem pojawily sie juz pierwsze robotnice i ciagle jeszcze nie zabijaja pozostalych krolowych. Jesli taki stan rzeczy utrzyma sie jeszcze przez pol roku to mysle ze bedzie to dobry prognostyk:)
Wczoraj dalem obu koloniom rowniez male gniazda ziemne. Oba takie same, 5x10cm z prostym systemem nawadniania przez siateczke. Nie zrobilem natomiast otworu umozliwiajacego podlaczenie weza poniewaz chcialem sobie zaoszczedzic pracy;) a gniazda i tak sa przejsciowe

#mrowki
#gruparatowaniapoziomu
#terrarystyka
#hodowlamrowek
PWRXerXes - Zapraszam do mrówczych światów ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・ #xerxesmrowki

#mani...

źródło: comment_1629373408f4NT4haeaiSEy2kY7LHpzG.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PWRXerXes: a masz może jakaś rozbudowana kolonie tego gatunku?
ja coś nie mam szczęścia do nich, jedna padłą po odchowaniu 1 pokolenia, a druga przeżyła rok i w końcu też padła
  • Odpowiedz
@trollasek: niestety:/ zawsze mam z nimi pod gorke i dlatego przenioslem je juz do gniazda ziemnego ktore podobno bardzo ulatwia hodowle. Jesli masz ochote zapraszam na grupe fb mrowki | ants ew moge Cie skontaktowac ze znajomym ktory taka hodowle ma:)
  • Odpowiedz
@Olsea: można, ale takie robotnice w takim setupie nie daja zbyt wielu możliwości. Zaczna kopac tunele i to wszystko. Robotnice potrzebują powodu do swojego funkcjonowania i tym powodem jest wykarmienie/ ochrona krolowej/ potomstwa. Bez tych warunków beda siedziec i nic nie robic az zdechna:/
  • Odpowiedz