Wpis z mikrobloga

Cześć, czy możecie polecić jakiś czujnik do wykrywania położenia rygla w drzwiach wejściowych? Ewentualnie, może wiecie czy jakaś firma sprzedaje swoje drzwi z już zamontowanym takim czujnikiem? Widziałem kilka takich w internecie (np. taki -> https://www.dodrzwi.pl/czujnik-wysuniecia-rygla-zamka ), ale szczerze mówiąc nie umiem sobie wyobrazić jak to jest montowane. Trzeba robić jakiś dodatkowy otwór w ościeżnicy? Byłbym wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Jestem na etapie wyoboru drzwi i nie chciałbym czegoś pominąć :) Z góry dzięki! #elektronika #automatyka #inteligentnydom
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@else_if: Ja sobie zamontowałem zwykła krańcówkę na etapie remontu i wymiany drzwi razem z ościeżnicą. Podłączone pod esp8266, jak wszystko co mam w mieszkaniu. Ten manipulator na ścianie też przerobiony. Mam info na telefonie stan zamka, a jak otwarte dłużej jak 5min jest powiadomienie akustyczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dktr - @else_if: Ja sobie zamontowałem zwykła krańcówkę na etapie remontu i wymiany d...
  • Odpowiedz
@dktr: Wygląda super! ;) Mnie właśnie najbardziej interesuje jak to zamontować w drzwiach. Mówiąc wprost - gdzie tam jest miejsce na to? Jaka krańcówka się tam wciśnie?
@Kolej00rek ale hallotron musiałbym zamontować na tej "gałce". Mnie chodzi o to, żeby czujnik wykrywał rygiel w ościeżnicy. Co do cpu to będę chciał sobie kupić jakiś moduł do IoT żeby to spiąć sobie do chmury
  • Odpowiedz
@Stealth: własnie jestem ciekaw jak inni sobie radzą z tym problemem :) co do zasady, drzwi powinny mieć jak najmniej "pustych" przestrzeni po zamknięciu, a mimo tego jakoś ludzie montują sobie takie czujniki.
Znalazłem też wykonawcę drzwi który dodaje takie czujniki do drzwi -> https://sklep.wisniowski.pl/czujnik-polozenia-rygla-do-podlaczenia-alarmu,id822.html

ale za prawie 3 stówy :/ + cena drzwi która w tej firmie najniższa nie jest...
  • Odpowiedz
@else_if: Magnes najmniej inwazyjny. I jak się zastosuje jakiś mocniejszy, to kontaktron można dać w pewnej odległości. Jeśli jest miejsce, to najtaniej krańcówka. Można też jakaś bramkę podczerwieni zrobić. Ale to wszystko zależy od drzwi i możliwości.
  • Odpowiedz