Wpis z mikrobloga

@hohohohoho: Ja mam przepis 3 jajka, mąka i dodawać mleka aż konsystencja będzie mi odpowiadać.

Główne wyzwanie przy smażeniu to patelnia i jej temperatura.
Patelnia musi być gorąca, oleju niewiele ale jednocześnie moc grzania nie może być wysoka.
@hohohohoho: Ja robię tak.
-mąka
-2 jajka
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
-1/2 łyżeczka cukru
-mleko

Ładujesz wszystko do miski ja sypię na oko mąki i wlewam mleka tak aby konsystencja nie była ani za rzadka ani za gęsta. I tak jak napisał @graf_zero patelnia musi być rozgrzana dobrze. Ja smażę bez oleju.
@hohohohoho: jeden do jednego szklanka mleka, szklanka mąki (tortowa, Wrocławska lub uniwersalna), jajko, łyżeczka cukru, łyżka rozpuszczonego masła i w miarę tego ile chce zrobić nalesniorow to o tyle zwiększam proporcje. Z tych które podałam wychodzi tak na dwie niezbyt głodne osoby lub jedną głodną.