Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć jaki interes miałaby Konfederacja, gdyby wbrew swojemu programowi zagłosowali Za lexTVN lub się wstrzymali/nie głosowali? Do TVP nie są zapraszani, potem do TVN i Polsatu również nie będą (są w końcu konkurencją dla PIS po prawej stronie), zostaną przez PIS zmarginalizowani. Jedyny interes jaki widzę, to albo korupcja polityczna posłów albo idiotyczne, powielane przez ich fanów na wykopie "żeby lewaków dupa bolała".
#polityka
  • 9
@2mack:

4. Bezpieczeństwo narodowe

Silna polska armia, stanowcza i niezależna polityka zagraniczna, bezpieczeństwo energetyczne, odpowiedzialna polityka migracyjna

Można rozmawiać czy media są branżą strategiczną i czy za duży kapitał zagraniczny w mediach nie utrudnia prowadzenia takiej właśnie polityki. Także jakieś przesłanki na 'za' istnieją też w programie
@Zendemion a czy istnieje w programie komunistyczne wywłaszczanie prywatnych firm jak w Wenezueli i #!$%@? stosunków z największych gwarantem bezpieczeństwa naszego kraju czy jeszcze tego nie dopisali?
@Zendemion: ależ przecież nie taki jest cel tej ustawy, by zapewnić niezależność mediów od kapitału zagranicznego, bo np. kapitału niemieckiego ta ustawa nie dotyczy
np. kapitału niemieckiego ta ustawa nie dotyczy

@2mack: nie twierdzę że pis dobrze przygotował tę ustawę. Twierdzę że sam jej zamysł jest do obronienia po wprowadzeniu poprawek, zwłaszcza tych od Kukiza bo nacjonalizacji za nic bym nie poparł. Generalnie gdyby przygotował ją jakikolwiek inny rząd, otwarty na konsultacje z opozycją to myślę że przydałoby się wprowadzić takie limity. Uzasadnienie jak tutaj w akapicie Media Sector

Opór budzi to że u nas
@Zendemion: niestety wchodząc w szczegóły rozmydlamy najważniejszą kwestię, czyli to, że pozwolenie na wejście tej ustawy w życie, w obecnych warunkach to zapewnienie autorytarnej władzy PIS na lata. Czy Konfederacja i ich wyborcy chcą na to pozwolić?
@2mack: mam mieszane uczucia. Nie jestem przekonany co do tego żeby brak tvn miał zasadniczo pomóc pisowi. Jak ktoś oglądał tvn to i tak nie będzie wyborcą pisu. Jak ktoś nie oglądał tvn to nic się dla niego nie zmieni. To jaki jest przewidywany scenariusz? Przeciwnicy pisu odpuszczą wybory bo nie będą mieli ciągłych przypomnień o tym jaki rząd jest gówniany?

Prywatnie nie obrażę się za żaden sposób głosowania, bo sprawa
@2mack: nie wiem. Mogą wierzyć że pomoże i się mylić. Może ja się mylę. Może wykorzystują schyłek swojego rządu żeby wprowadzić (oczywiście nieudolnie) bardzo niepopularną acz potrzebną regulację. Może odwracają uwagę od Banasia (jego immunitet też jest chyba dzisiaj głosowany?). Może wykupienie TVN przez Niemców jest ustaloną transakcją.

Opcji jest mnóstwo