Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam czy nie ogarnąć pizzy neopolitańskiej pierwszy raz.
Będę ją piekł w piekarniku 250 stopni bez kamienia.
Składniki które wyliczył mi KMP to:
MĄKA: 184 g
WODA: 110 g
SÓL: 6 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 0,79 g
TŁUSZCZ: 0 g
ZACZĄTEK: 0 g

Czas wyrastania to tylko 3h bo chcę ją jeszcze dziś zjeść. Ale pytanie skąd mam wiedzieć że już wyrosła? Ustawić sobie zegarek na równe 3h czy jak?
No i jak zastąpię mozzarelle inny serem to będzie git? Bo nie wiem czy znajdę u siebie w sklepie.
#pizza
  • 11
@Yurakamisa: nie da się, musi przejść pełny proces fermentacji protein z zawiązaniem siatki glutenowej. Nie rozgrzejesz piekarnika tak by uzyskać 400°C na blasze, na kamieniu też wychodzi mniej po rozgrzewaniu - ale efekt jest porównywalny z piecem. Jak na wyrastanie 3h, dodałbym więcej drożdzy i dodałbym tyle samo oliwy ile soli jesli idzie do piekarnika. Dodaj więcej drożdzy, żeby Ci szybciej przerabiały w takim czasie.

Najkrótsze ciasto jakie ja
Czas wyrastania to tylko 3h bo chcę ją jeszcze dziś zjeść


@Yurakamisa: no to nawet nie ma co się zabierać, w ogóle minimum to jest 6-8h niestety, a i tak j/w kolega napisał, daleko do ideału. Na upartego jak dasz więcej drożdży to coś-tam upieczesz.

Ale pytanie skąd mam wiedzieć że już wyrosła?


@Yurakamisa: widać, że kulki są już napuszone i miękkie, trudno to powiedzieć na oko, tutaj nie robi
Pobierz geuze - > Czas wyrastania to tylko 3h bo chcę ją jeszcze dziś zjeść

@Yurakamisa: n...
źródło: comment_1628588834zKGqpRDKZ44K6lC8mJpriv.jpg
@sorasill: ja nie posypuję ciasta mąką, podobnie pojemnik lepiej leciutko oliwą wysmarować niż dawać mąkę - zmienia odrobinę hydrację, a poza tym robią się takie grudki XD
@sorasill: ano to ok, jeżeli to przed samym wypiekiem.

Ja robię kulki solo w pojemnikach jak robię więcej niż 6, muszę sobie jeszcze jeden pojemnik kupić XD Ale gniotę tylko 200g, bo IMO więcej w małej Kodzie bez sensu.
@geuze: Nie dużo większe robię bo 235. Tyle ze piecyk DIY. Kode sobie sprawie chyba na zimę bo nie będzie mi się chciało palić drewnem na pizgawicy, a mam kuchnie letnia w piwnicy to sobie ja zaadoptuje na wypiek z otwartym oknem. Jak człowiek, pół profeska ;)