Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@DobrzeiSmacznie: No nie. Anoreksja charakteryzuje się niską wagą ciała, odmawianiem jedzenia, poczuciem że jest się grubym. Żadne z tych nie odnosi się do tej pani. Jeśli kiedyś była kościotrupem, to nie może twierdzić, że aktualnie jest anorektyczką, bo nią nie jest. Teraz jest spasioną świnią, czyli przeszła ze skrajności w skrajność. Może mieć bulimię, ale na pewno nie anoreksję.
  • Odpowiedz
@dolOfWK6KN niestety mylisz się ;) Nie mam czasu na edukowanie, wiec doczytaj sobie branżową prase i artykuły samemu, ale mozesz byc grubym i chorowac na anoreksje. Najczęściej odznacza sie tym ze osoby w zaawansowanym stadium choroby sa ekstremalnie wychudzone. Nie jesteś daną osoba wiec nie wiesz czy to sie do niej odnosi.

Jest gruba i #!$%@? grubych ludzi prądem, ale rownie dobrze moze miec anoreksje.
  • Odpowiedz
@KrzysztofMickiewicz: no typową anorektyczką nie jest, bo nie spełnia kryterium wagi (co do reszty się nie wypowiadam, nie znam jej). Ale jest też coś takiego jak anoreksja atypowa. "Według DMS-5 kimś od 2013 w klasyfikacji istnieje nowe zaburzenie odżywiania zwane Innym specyficznym zaburzeniem jedzenia i odżywiania (ang. Other Specified Feeding or Eating Disorder, OSFED). Chory cierpi na OSFED, gdy nie spełnia kryteriów diagnostycznych anoreksji albo bulimii. Jednym z pięciu podtypów
  • Odpowiedz
@Kaelthas: #!$%@? ta rozmiarówka, można być szczupłą babką z szerszymi plecami albo dużym biustem (albo jednym i drugim) i nagle okazuje się że nie ma na ciebie rozmiaru, albo bierzesz XXL i ledwo się mieścisz xD
  • Odpowiedz
@KrzysztofMickiewicz: Pewnie identyfikuje się z anoreksją dlatego że kiedyś obawiała się przytyć, a teraz żre ile chce bez strachu. Strach przed przybraniem na wadze faktycznie jest objawem anoreksji. Ale kiedy jest chorobliwy i nieuzasadniony. A nie kiedy ważysz 100 kg w wieku 15 lat i nie chcesz już więcej tyć. Ja też mogę się bać jadowitego pająka wielkości pięści chodzącego mi po plecach co wcale nie oznacza że mam arachnofobię.
  • Odpowiedz