Wpis z mikrobloga

Mam jakieś 1,5 TB danych, głównie zdjęć, które chce mieć na dyskach zewnętrznych HDD. Zależy mi, żeby te pliki nie wpadły w niepowołane ręce - w tym celu domyślam się, że najlepiej będzie trzymać je zaszyfrowane, jakiś Vera Crypt? I kopiować tak żeby były minimum dwa dyski z tymi samymi danymi?

#veracrypt #truecrypt #komputery #hdd #windows
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@km00787: jeśli zależy ci na bezpieczeństwie to powinieneś mieć w sumie w 3 egzemplarzach, czyli jeśli masz dane na kompie to kopia na dwóch innych dyskach zewnętrznych będzie optymalna pod warunkiem, że jedna z tych kopii będzie trzymana fizycznie w innej lokalizacji :D.
Do zabezpieczenia VeraCrypt będzie najlepszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz
@serwismaniek: Kupiłem dysk Transcend 25M3 2 TB. Chcę gocałego sformatować przez Vera Crypt. Doradź proszę, bo będe go używał na macOS i Windows 10 - wybieram exFAT na formatowanie, czy mogę użyć szybkiego formatowania?
  • Odpowiedz
@serwismaniek: 6 h się formatowało, ale teraz widzę, że dysk fizycznie jest NTFS, a ten wolumenu który stworzyłem przez VeraCrypt to exFAT. Może tak zostać? (Chce korzystać na MacBooku i Windowsie)
  • Odpowiedz
@km00787: często trafiają do mnie klienci gdzie po jakimś czasie przestaje dysk być widoczny w Win lub Macos gdy jest NTFS. exFAT lepiej się sprawdzi w takich sytuacjach.

Zrób szybkie formatowanie dysku na exFAT, następnie utwórz kontener w vera również w exFAT :P.
  • Odpowiedz
@serwismaniek: Jeszcze raz dzięki. Używając szybkiego formatowania sformatowałem dysk z poziomu Windowsa na exFAT. Teraz ponownie chciałbym zaszyfrować wolumen Vera Cryptem, pytanie czy też mogę użyć szybkiego formatu? Czy w Vera lepiej znowu poczekać te kilka h i zrobić normalny format?
  • Odpowiedz