Aktywne Wpisy
oldspiceedit +3
Mirasy, szybkie pytanie, szybka odpowiedz: Jak osiagnac piekne zycie w wieku 40 lat z przynajmniej 10M PLN na koncie przy moim scenariuszu?
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
Fapam0rgana +217
Nigdy nie lubiłem kręcić afer, dlatego ten wpis ma służyć jako przestroga dla osób planujących wypoczynek w Bieszczadach. Chciałbym opisać swoją nieprzyjemną sytuację związaną z domkami letniskowymi Jaworówka w Wołkowyjach.
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
Ukraina
Minister spraw zagranicznych Ukrainy Dmytro Kuleba zareagował na śmierć białoruskiego aktywisty Witalija Sziszowa, obiecując, że Ukraina zrobi wszystko, aby ujawnić „całą prawdę” o tej tragicznej śmierci. Natomiast szef wydziału śledczego organizacji dziennikarzy śledczych Bellingcat Christo Grozew poinformował, że grupa śledcza Bellingcat przekieruje prawie wszystkie swoje zasoby na zbadanie śmierci Witalija Sziszowa. Dziennikarz przyznał, że od kilku dni pracuje nad informacjami o funkcjonariuszach FSB, którzy przybyli na Ukrainę i byli wprowadzani do białoruskiej diaspory. Uważa taki zbieg okoliczności za podejrzany.
Źródło
Podczas ćwiczeń Zapad 2021 w Obwodzie Kaliningradzkim będzie ćwiczyć jako jedna jednostka, niedawno utworzona 34 Dywizja Lotnictwa Mieszanego Floty Bałtyckiej. Na uzbrojeniu jednostki znajdują się myśliwce, samoloty szturmowe, jak i śmigłowce szturmowe, pokładowe i transportowe, jak też, co istotne z punktu widzenia ewentualnych incydentów granicznych, także BSL, ciężkie drony „Forpost” o długim czasie lotu i małe „Orlan-10”. Ćwiczenia mają obejmować operacje nawodne i naziemne.
https://iz. ru/1201622/anton-lavrov-aleksei-ramm/vozdushnaia-podmoga-kaliningradskuiu-aviagruppu-zhdet-bolshaia-proverka
Natalia Gavrilița, desygnowana na urząd premiera Mołdawii przez prezydent Maię Sandu, złożyła dziś w sekretariacie Parlamentu akta nowego rządu. Zawiera program rządzenia i listę członków nowego gabinetu. Wśród proponowanych ministrów są obecni doradcy prezydenta i posłowie Partii Działania i Solidarności (PAS).
Źródło
Białoruś
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Litwy opublikowało we wtorek wideo, pokazujące prawdopodobnie białoruskich strażników granicznych w pojazdach kierujących migrantów przez granicę.„Mamy prawdopodobnie dowód na to, że białoruscy urzędnicy biorą udział w organizacji nielegalnej migracji” – napisała minister we wpisie na Facebooku. Nagranie zostało zarejestrowane przez helikopter obsługiwany przez Frontex, unijną agencję straży granicznej, która wysłała na Litwę dziesiątki funkcjonariuszy ze sprzętem w czasie kryzysu migracyjnego.
Źródło
Litwa
Litewska straż graniczna zatrzymała wczoraj w nocy około 180 migrantów na granicy z Białorusią i nakazała ich powrót na Białoruś, poinformowali we wtorek litewscy urzędnicy. W niektórych miejscach straż graniczna była wspomagana przez żandarmerię. Litewska minister spraw wewnętrznych Agne Bilotaite podpisała w poniedziałek rozporządzenie zezwalające straży granicznej na odsyłanie nielegalnych migrantów na Białoruś do przejść granicznych lub misji dyplomatycznych. „Osoby, które świadomie próbują przekroczyć granicę państwową w niedozwolonych miejscach, należy uznać za osoby, które zamierzają popełnić przestępstwo przekraczając nielegalnie granicę” – podkreśliła Bilotaite.
Źródło
Łotwa
Frakcja Saeimy ze Związku Narodowego (NA) uzgodniła dziś z minister spraw wewnętrznych Mariją Golubevą (AP) konieczność ogłoszenia stanu wyjątkowego na granicy. Podczas spotkania udało się uzgodnić konieczność ogłoszenia stanu wyjątkowego na granicy. NA zauważyła, że otworzyłoby to możliwości szybszej budowy bariery fizycznej na granicy, która została opóźniona w ostatnich latach, ale teraz byłaby istotną barierą dla migrantów. Uczestnicy rozmowy zgodzili się również, że oprócz przyspieszonej budowy fizycznej granicy należy zlikwidować różne bariery regulacyjne, a także stworzyć zmiany w prawie karnym, przewidujące większą odpowiedzialność za organizatorów i uczestników handlu ludźmi. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych poinformowało, że obecnie przygotowywanych jest szereg aktów prawnych oraz oszacowano niezbędne środki finansowe na budowę infrastruktury w celu przyspieszenia budowy granicy zgodnie z zaleceniami Państwowej Izby Kontroli.
Źródło
Estonia
Rosja ma zamiar wydalić kolejnego estońskiego dyplomatę, w reakcji po wydaleniu rosyjskiego dyplomaty z Estonii w połowie lipca. Ten ostatni został odesłany w wyniku odesłania przez Rosję estońskiego dyplomaty z Sankt Petersburga tydzień wcześniej. Rosyjskie ministerstwo spraw zagranicznych wezwało ambasadora Estonii w Moskwie Margusa Laidre, aby poinformował go, że estoński dyplomata musi opuścić kraj w ciągu najbliższych kilku dni, podała we wtorek rosyjska agencja prasowa Interfax. Ministerstwo Spraw Zagranicznych Estonii powiedziało ERR, że wydalenie estońskiego dyplomaty jest niefortunnym krokiem i nie sprzyja stosunkom dyplomatycznym między obydwoma krajami. „Dokładnie rozważamy nasze własne działania następcze” – powiedział we wtorek rzecznik MSZ.
Źródło
Polecam:
Od czasu rozpadu Związku Radzieckiego w listopadzie 1991 r. obszar rozciągający się od Europy Środkowej po Azję Środkową jest powszechnie określany jako „przestrzeń postsowiecka”. Etykieta zawsze była problematyczna – a 30 lat po jej wprowadzeniu nadszedł czas, aby przejść na emeryturę. Termin ten w sposób mylący sugeruje pewien stopień spójności politycznej, społecznej i ekonomicznej pomiędzy różnymi krajami, w tym moją Ukrainą. Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że jego użycie zachęca decydentów politycznych i społeczeństwa spoza tej geografii do postrzegania krajów w tym obszarze przez jedną soczewkę.
Warty przeczytania artykuł ministra spraw zagranicznych Ukrainy Dmytro Kuleby na łamach Foreign Affairs.
Ukraina jest częścią Zachodu
Tag -> #ciekawostkizewschodu
Więcej informacji na stronie -> www.czaswschodni.pl
#bialorus #estonia #litwa #lotwa #ukraina #rosja #moldawia #krym #donbaswar #geopolityka