Wpis z mikrobloga

Cześć muzyczne Mireczki i Mirabelki, rozglądam się za swoją pierwszą gitarą basową. Czy możecie polecić jakiś model gitary i pieca dla początkującego? Najlepiej żeby była w miarę uniwersalna i można było na niej pograć "wszystko". Raczej preferuję cztery struny (nie widzę potrzeby posiadania pięciu aktualnie).
Jeśli chodzi o styczność z gitarą, to gram na akustycznej i elektrycznej. Po prostu mam taką zachciankę i chciałbym sobie pograć trochę w domu, bo czemu nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wpadła mi w oko taka gitara jak Cort Action Bass - nada się?

#gitarabasowa #instrumenty #gitara
  • 20
@Komorn1k: W podobnej cenie są jeszcze epiphone toby, miałem, ale wymieniłem na tego corta, bo mi bardziej posuje układ przystawek. Na początek obie są ok, tylko struny do basu drogie :D Gram na słuchawkach i BIAS FX, miałem małe combo basowe marszala, ale mieszkam w bloku i jednak za głośne.
@Komorn1k: Cort Action bardzo spoko. Ewentualnie możesz pójść w klasyczne konstrukcje: kopie precisiona i jazz bassa (no. Harley Benton). Są na tyle proste że nie ma tam czego zepsuć, dobrze siedzą w miksie w zespole, chociaż pewnie będą mniej wygodne niż ten nowoczesny Cort z powodu większych korpusów.
@Komorn1k: Z tego co widzę Plus ma aktywna elektronikę i główkę w kolorze korpusu. Z jednej strony aktywna elektronika daje więcej możliwości brzmieniowych, z drugiej strony jeśli jest kiepskiej jakości to może dodatkowo wprowadzać jakieś zakłócenia. Jak gram na aktywie to zawsze kręcę przez cały czas gałkami i ciągle szukam brzmienia. Eq masz też we wzmacniaczu, więc nie potrzebujesz koniecznie mięci do w basie (chociaż to jest fajne mieć dodatkowe opcje
@Komorn1k: ja na Twoim miejscu popatrzyłbym też na jakieś używane instrumenty, typu squier albo harley benton. Gitary vintage też są chyba okej. Do nauki spoko wydaje się coś w typie precision bass, nie będziesz tyle czasu tracił na kręcenie gałami i będziesz się mógł skupić na ćwiczeniach ( ͡° ͜ʖ ͡°) poza tym gdybyś chciał pograć z kimś, to precel zawsze fajnie się przebija przez perkę i
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Komorn1k: jak chcesz łoić jakieś brzydkie dźwięki to precel, jazz bass jest bardziej "okrągły" i lepiej leży w większości gatunków. Choć to nie jest dogmat, kwestia gustu.