Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki,
będę miał trochę wolnego czasu. Chciałbym go wykorzystać, żeby przekonać się, czy sprawdziłbym się jako programista i czy sprawiałoby mi to przyjemność.

Mając swoją wiedzę i doświadczenie, w jaki język / jaką technologię byś wchodził/a i dlaczego?

#kiciochpyta #programowanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kether: Odpowiedź jest banalnie prosta - zależy co lubisz. Mnie na przykład fascynuje działanie komputera, programowanie niskopoziomowe i urządzenia, więc piszę w C, C++ i trochę Rusta. Jak chcesz robić aplikacje mobilne to idziesz w Java/Kotlin. Jak chcesz zrobić fajną stronkę i zarabiać miliony to idziesz w Jave/Pythona/C#, jak lubisz matmę to Python, jak chcesz zrobić wiedźmina 4 to C++. Jak nie wiesz co, to weź Pythona, bo ma najwięcej
  • Odpowiedz
@kether: to Ty musisz wiedzieć co chcesz robić. xD zwłaszcza jak chcesz sprawdzić czy Ci to sprawi przyjemność, jedyna szansa to spróbować zrealizować jakąś własną zajawkę, w oderwaniu od technologii - technologia to tylko narzędzie do rozwiązywania realnych problemów.

Pod takim postem bedziesz mial zero komentarzy, ew. ktoś Ci poleci w czym tam akurat sam ostatnio klika.
  • Odpowiedz
@Malkof: dziękuję za odpowiedź:) Wiem, że zadałem bardzo ogólne pytanie ale też jestem ciekawy różnych perspektyw i wyborów, jakie każdy podejmował :)
  • Odpowiedz
@kumba: Dzięki za odpowiedź. Tak, wiem że pytanie jest trudne, ale w odpowiedzi być może nie każdy wskaże technologię, w której aktualnie pracuje (bo np. nie widzi już przyszłości w mobile i teraz startowałby w tematy ML) i też uzasadni, dlaczego taką decyzję podejmuje (to, że coś akurat lubi, to też argument).
  • Odpowiedz
@kether: Weź Pythona, usuń ten wątek i zacznij działać - dywagacje to strata czasu, nie ma idealnej drogi. Pythona użyjesz na 100% nieważne w jakiej działce skończysz ostatecznie, a jest największa szansa, że się nie zniechęcisz i że będzie to twój główny język.
Myślę, że dałem ci najlepszą możliwą radę w tym komentarzu.
  • Odpowiedz