Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 113
Dla mnie to MOŻE być typowy przykład reakcji walcz albo uciekaj.

Prawdopodobnie nie jest zabójstwo z premedytacją. W mojej opinii to zabójstwo w afekcie.

Facet prawdopodobnie chciał na początku przestraszyć tych ludzie - umyślnie uderzył w nich choć może się przeliczył i zahamował za późno.
Potem grupa zareagowała agresją. Ktoś się dobija do drzwi, inni walą w szybę, pełno groźnych twarzy.
Ciało migdałowate reaguje. Odcina korę mózgową odpowiedzialną za logiczne myślenie. Włącza się tryb fight or flight. Wyrzut noradrenaliny i adrenaliny. Najlepszy z naczelnych staje się zwykłym gadem i naszprycowany przez własny mózg przejeżdża ludzi, ciągnie dziewczynę po jedni i dojeżdża aż do zajezdni prawdopodobnie tam się obudzi i będzie myślał o samobójstwie nie pojmując wcale co się odwaliło. Sama przesadzona reakcja mogła być silna bo facet miał jakieś problemy psychiczne, żył w stresie czy nadużywał używek.

Mogę się mylić bo może i rzeczywiście facet mógł być socjopatą czy psychopatą.

#katowice #autobusy #komunikacjamiejska #psychologia #patologiazewsi
Pompejusz - Dla mnie to MOŻE być typowy przykład reakcji walcz albo uciekaj. 

Prawdo...

źródło: comment_1627751892VmRrMmOxOSadk9nbjcKPxO.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
@Impulsator to tylko pomyłka w terminologii, każdy człowiek z iq powyżej 90 rozumie o co mi chodziło a nie czepia się o szczegóły, celowo ja rozjechał, jaki to rodzaj morderstwa nie wiem, ale na pewno zasługujący na najwyższe potępienie
  • Odpowiedz
@Pompejusz źle go dalej się tłumaczysz, skoro psom się tłumaczył że nie widział nikogo a rozjechał w tym czasie 5 osob to zwyczajnie kłamie, nie ma tu mowy o taryfie ulgowej, każdy mógłby się równie dobrze tłumaczyć że dokonuje zbrodni w szoku

np. ktoś kto napadł na bank bo się zestresował że ochroniarz ma broń i zabił zakladnika

Dla mnie dalej poierniczysz od rzeczy, sorry
  • Odpowiedz
@Impulsator: zabójstwo można popelnić z zamiarem bezpośrednim lub ewentualnym, więc technicznie rzecz biorąc morderstwo z premedytacją, to takie w którym ktoś z gory planuje kogoś zabić, a bez premedytacji, to takie, w którym ktoś się godzi, że skutek w postaci śierci może nastąpić, ale w cale nie ma z gory ułożonego planu.
  • Odpowiedz
@Pompejusz: można by było zrobić stan wyższej konieczności, który nie wyłącza bezprawności lecz winę, ale ta teoria ma dwa slabe punkty - po kiego pieruna pchał się tam tym autobusem? Po pierwszym uderzeniu wygląda jakby był wkurzony.
  • Odpowiedz
może i rzeczywiście facet mógł być socjopatą czy psychopatą

@Pompejusz: to jest chyba najlepszy fragment. Mógł też po prostu zareagować impulsywną agresją i nie wziąć pod uwagę skutków swojego działania w tej konkretnej sytuacji, i natychmiast po opadnięciu emocji pożałował tej reakcji. Gdyby wsadzić w te kilka sekund na jego miejsce każdego człowieka po kolei, to wyszłoby że dobre kilkadziesiąt procent populacji jest "socjopatą czy psychopatą". To nie ma nic
  • Odpowiedz
@Pompejusz: Niezłe balety musiały być jak mamy co najmniej dwa nagrania. Poza tym uważam że gość musiał mieć gorszy dzień/tydzień. Po prostu pękł psychicznie i w tej sytuacji zareagował agresją na agresję. To typowy przypadek tzw. "road rage".
  • Odpowiedz