Aktywne Wpisy
Historycznygagatek +110
Wiecie co jest najgorsze? Chęć niesienia dobra w tym parszywym życiu i wielka, twarda pięść obcych ludzi na mojej gębie.
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Thiocomaster +29
Masz tanią energię w gozdinach 13:00 – 16:00 i 21:00 – 7:00 - czyli typowo pod ładowanie samochodu.
Natomiast większość praktyków z którymi współpracuję odradza sterowanie PC według taryfy. Zwłaszcza jeśli masz dobrze dobrane PV, to nie przejmujesz się ceną prądu. Bierzesz tą gdzie są najniższe opłaty stałe.
Weź taryfę G13 lub G12 a potem i tak będziesz podpisywał umowę kompleksową to sobie zmienisz na G11.
Porozmawiaj z wykonawcą ale nie handlowcem bo ci g...o wiedzą, tylko kolesiem, który przyjedzie ustawić sterownik).
Są pompy ciepła a dokładniej sprężarki, które nie lubią, kiedy się im przerywa bo to źle wpływa na ich trwałość.
Ogólne trwałość sprężarki liczy się ilością włączeń i wyłączeń. Więc będziesz wymuszał wyłączania w związku ze zmianą taryfy to zwyczajnie sprężarka szybciej padnie. Może nie jakoś dramatycznie ale trzeba brać to
@KapralJedziniak: zapewne piszesz o tradycyjnych sprężarkach napędzanych zwykłym silnikiem. Ale one i tak w okresach przejściowych będą włączać i wyłączać, bo żadnej sensownej regulacji się nie da na tym zrobić. Kurła mam lodówkę na silniku liniowym ("tłok" będący magnesem stałym radośnie przesuwa się napędzany pojedynczą cewką, żadnych części obrotowych) i taka konstrukcja w chooju ma ile razy się ją włączy, do
A co do samochodu elektrycznego to..hmmm... robiłem kalkulację i póki co to się nie opłaca. Szczególnie, że póki nie minie rok 2035 (lub jak wcześniej rząd nie pomajstruje przy ustawach) to będziesz chciał odkładać do magazynu prąd, żeby zimą go mieć na pompę ciepła.