Wpis z mikrobloga

Moskiewski think tank Carnegie Moscow Center, ale bedący oddziałem amerykańskiego zamieszcza długi tekst o możliwościach poprawy stosunków Rosji z Polską.
Warto rzucić okiem zwłaszcza w sytuacji gdy USA wydały zgode na NS2.
W wielkim skrócie.
Kwestie historyczne są nie do pogodzenia i władze obydwu stron mitologizują przeszłość dla bieżących celów politycznych.
Przeprosiny Rosji są nierealne, ale i tak niewiele dałyby.
Autor proponuje częsciej ignorować to jakiej interpretacji druga strona używa na użytek wewnetrzny w swoich tv i prasie.
Kluczem ma być też zwiększenie współpracy gospodarczej, bo to pomogło w niwelowaniu zaszłosci historycznych na linii GER- FRA i GER-POL.

----
Tekst długi, ale nie ma tam raczej niczego odkrywczego, ale ważny kontekst czasowo sytuacyjny w jakim się ukazuje no i to, że wypuszczaja to ludzie związani z Amerykanami.
W sumie to niemal to samo co analityczne teksty na temat historycznych sporów polsko ukraińskich.
Trudno się z tym niezgodzić - pełne zadowolenie polskiej strony w kwestiach historycznych jest niemożliwe zarówno ze strony RUS jak i UA. W przeciwnym kierunku właściwie też chociaż moim zdaniem Polska ma jednak pewne możliwości aby gestami Rosjan udobruchać.

W linku trzeba usunąć przerwę przed ru w adresie - musiałem dać spację bo Wykop blokuje strony z rosyjskiej domeny

https://carnegie. ru/2021/07/22/ru-pub-85018

#rosja #neuropa #4konserwy #geopolityka
#rosyjskiemediaopolsce
  • 13
Kluczem ma być też zwiększenie współpracy gospodarczej, bo to pomogło w niwelowaniu zaszłosci historycznych na linii GER- FRA i GER-POL.

@szurszur: w sumie jak sami Rosjanie coś takiego proponują to i tak lepiej niż by do nas próbowali czołgami wjechać
@szurszur: Czyżby znowu reset? Ostatnio to Kościoły były w awangardzie "pojednania", kto teraz dostanie rozkaz, wróć, nagłego olśnienia? Niby sugerują biznes ale sport też może być wdzięczny - np może się okazać że już nie ma w Rosji dopingu ( )

@Kaczypawlak: To "proponują" Amerykanie a Rosjanie będą czekać na nasz ruch.
A tak w ramach koncertu życzeń to marzę sobie o jakiś fajnych zakupach w Rosji, Mi-17 z pakietem logistycznym to byłby dobry deal.

@willard: Dopiero co je kupowaliśmy na zastępstwo tych co zostawały w Iraku i Afganistanie, bo nie opłacało się ich targać z powrotem( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kaczypawlak: Tak, ale to taki ad hoc zakup, systemowo mi się widzi unowocześnienie naszej floty. Ale to pewnie nie wchodzi w grę, z Ukraińcami teoretycznie nie ma kosy ale z Motor Sicz nie współpracujemy.
systemowo mi się widzi unowocześnienie naszej floty.

@willard: my nie mamy marynarki wojennej, lotnictwo leży, broń pancerna leży, wojska zmechanizowane dalej na BWP 1, od 2016 roku zmodernizowaliśmy aż 16 leopardów (tych starszych), program Narew leży¯\_(ツ)_/¯

z Ukraińcami teoretycznie nie ma kosy ale z Motor Sicz nie współpracujemy.

@willard: Te Mi to jeszcze z 10 lat nam posłużą
@Kaczypawlak: To że mamy potrzeby modernizacyjne również gdzie indziej nie niweluje tej potrzeby we flocie śmigłowcowej, nie wiem po co to piszesz.

Te Mi to jeszcze z 10 lat nam posłużą

@Kaczypawlak: Te Mi-8 co mamy też? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja rozumiem wydłużanie resursu ale to jest igranie z życiem użytkowników.
To że mamy potrzeby modernizacyjne również gdzie indziej nie niweluje tej potrzeby we flocie śmigłowcowej, nie wiem po co to piszesz.

@willard: i o dziwo tam jest lepiej niż w innych częściach armii

Te Mi-8 co mamy też? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja rozumiem wydłużanie resursu ale to jest igranie z życiem użytkowników.

@willard: To już nam MiG-i spadały oraz jedyny okręty podwodny jaki mamy daje