Aktywne Wpisy
Van-der-Ledre +233
Z tym Wołyniem to ciekawa sprawa. Nikt już nie chce pamiętać, czym był on spowodowany. A jego podwalinami było ciemiężenie Ukraińców przez Polską szlachtę przez wiele lat. Nastroje się psuły, psuły, aż wybuchły w kulminacji jako zbrodnia wołyńska. Co oczywiście było straszne i nigdy nie powinno się stać. Było to ludobójstwo i należy je jak najbardziej potępiać, podobnie jak i Banderę itd. Jednak to już było, minęło wiele wiele lat. Tamte pokolenia poumierały, dziś są nowe. Warto przypomnieć, że prawdziwym bandytyzmem wykazuje się kacapia, która niszczy polskie cmentarze, zaprzecza zbrodni katyńskiej, czy sam fjutin który na Polskę zwala odpowiedzialność za 2wś. Zachowanie Niemców też pozostawia wiele do życzenia, to oni rozpowszechnili pojęcie "polskie obozy zagłady", śmieją się z żądań o reparacje wojenne itd.
Rok do roku jest ten Wołyń wałkowany, tak trzeba uczcić pamięć ofiar, przypomnieć Ukrainie, że zrobili źle. Warto też powiedzieć, że sami Ukraińcy często nie wiedzą, że dla nas ich bohater narodowy bandera był zbrodniarzem. Dlatego trzeba edukować i uświadamiać. W zeszłym roku Andrzej Duda i Wołodymir Załęcki wspólnie uczcili pamięć ofiar zbrodni wołyńskiej. Prezydent Ukrainy nadał też wtedy Polakom specjalny status na terenie Ukrainy. A po skandalicznych słowach ambasadora w Niemczech, kwestionujących zbrodnię, odwołał go. Zresztą co roku Ukraińcy sprzątają cmentarze pomordowanych na Wołyniu.
https://www.wprost.pl/kraj/10777339/rocznica-rzezi-wolynskiej-nieoficjalnie-wazne-inicjatywy-zelenskiego-w-planach.html
Ukraina
Rok do roku jest ten Wołyń wałkowany, tak trzeba uczcić pamięć ofiar, przypomnieć Ukrainie, że zrobili źle. Warto też powiedzieć, że sami Ukraińcy często nie wiedzą, że dla nas ich bohater narodowy bandera był zbrodniarzem. Dlatego trzeba edukować i uświadamiać. W zeszłym roku Andrzej Duda i Wołodymir Załęcki wspólnie uczcili pamięć ofiar zbrodni wołyńskiej. Prezydent Ukrainy nadał też wtedy Polakom specjalny status na terenie Ukrainy. A po skandalicznych słowach ambasadora w Niemczech, kwestionujących zbrodnię, odwołał go. Zresztą co roku Ukraińcy sprzątają cmentarze pomordowanych na Wołyniu.
https://www.wprost.pl/kraj/10777339/rocznica-rzezi-wolynskiej-nieoficjalnie-wazne-inicjatywy-zelenskiego-w-planach.html
Ukraina
Kam_sekwaw +1
Pomóżcie, bo #rozowypasek suszy mi głowę. Za miesiąc jest wesele mojej siostry i moja dziewczyna nie może się zdecydować pomiędzy dwoma sukienkami? Która waszym zdaniem jest lepsza? 1 czy 2 w komentarzu?
#slub #wesele #modadamska #kiciochpyta
#slub #wesele #modadamska #kiciochpyta
Która lepsza?
- Pierwsza 67.4% (317)
- Druga 32.6% (153)
Duży tam tłok zazwyczaj? Kawałek mam od swojego hotelu i ślinka cieknie na widok zdjęć i menu, ale jak mają mi powiedzieć przy wejściu, że nie ma miejsc to szkoda mojego czasu.
Drugie pytanie odnośnie tego miejsca, czy ktoś to zamawiał co zapodałem w linku? Bardziej to jest zestaw dla jednej osoby czy dla dwóch?
https://m.facebook.com/pueblo.gdansk/photos/a.971224362912371/4248972731804168/?type=3&source=54
Ewentualnie jest odbiór osobisty, polecicie jakieś miejsce niedaleko tej restauracji aby w spokoju zjeść póki ciepłe? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie no pakują na wynos, nawet mnie nie strasz ( ͡º ͜ʖ͡º) tutaj zdj podglądowe i widać że wszystko na plastikowych tackach, kwestia tego że estetycznie gorzej to troszkę wygląda niż na podgrzewaczu. W Poznaniu regularnie zamawiam z odbiorem osobistym z The Mexican (mają też swój punkt w Trójmieście) i kilka opakowań plastikowych na wynos dla jednego dania to norma. Ale ja wolę jeść na
Jak jesteś z Gdańska to może wiesz gdzie zjem w razie czego niedaleko Puelbo w fajnym plenerze gdyby nie było tam miejsca? Z swojego hotelu mam 3km do tej knajpy
@Pshybysz Kolejka po odbiór czy do stolika?
Komentarz usunięty przez autora
Optymalnie to jakiś park, ale spoko, byleby żule nie zaglądały mi w miske
Wygoglowałem sobie tą pizzerie i wygląda smakowicie, napewno odwiedzę bo będę tutaj jeszcze kilka dni i dam znać jak było. Duzy plus za grube ciasto, nie kumam tej mody na cienkie i tysiąc składników, byleby było instagramowo. Chociaż widzę, że dość tradycyjne podejście mają i sami piszą, że nie każdemu może przypaść do gustu konsystencja ciasta i sposób podania. Ja w to wchodzę ( ͡º ͜ʖ͡º
@Tang0
Rzeczywiście, zestaw jest dla dwóch osób, a i jeszcze coś zostało. Bez szans abym to zjadł sam. Dziewczyna wbijała mi szpileczki, że jestem sknera i nie chce wziąć dwóch zestawów, a po jednym na dwóch mówiła, że do jutra już nic
Spoko też było to, że na każdym stoliku była pasta z mielonych papryczek chili Chipotle w słodkim sosie adobo - wędzona papryka jalapeno. Lepszy do zestawu niż te podane z nim. Chociaż śmietana przydała się do papryczek jalapeno w panierce i roztopionym serem ( ͡º ͜ʖ͡º)
A oni mają tylko jedną lemoniadę? Czy zmieniają, że piszesz że zawsze mają spoko? W sumie to był u
Dzięki za polecenie miejsca, bardzo pyszne i coś innego :)