Wpis z mikrobloga

Cześć, czy myślicie że jest się czego bać jeżeli chodzi o zakup maca M1 8/256 do podstawowych rzeczy typu Excel YouTube Facebook Netflix Spotify? Poczytałem trochę i jedyne co mnie wstrzymuje przed zakupem to doniesienia o tym, że SSD może się szybko zużyć.
#apple #macbook #laptopy #ssd #technologia
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

doniesienia o tym, że SSD może się szybko zużyć.

@Dawid7352268: to bzdury, szybsze zużycie SSD udało się wywołać w bardzo specyficznych warunkach mocno obciążając RAM. Do podstawowego użycia taka konfiguracja będzie w zupełności wystarczająca.
  • Odpowiedz
@Dawid7352268: problem z szybciej zużywającym się SSD możesz zignorować - pierwsze informacje były przesadzone, a i nowe aktualizacje do macOS ten problem rozwiązują. 8/256 jest ok, ale jeśli tylko masz możliwość, dodałbym 8GB RAMu pod future-proofing.
  • Odpowiedz
@Dawid7352268: z ciekawosci - jesli do podstawowych rzeczy, to po co tyle wydawac pieniedzy? To nie hejt na apple, bo sam mam 2x iphone, ale nie moge zrozumiec tego pedu na maki do przegladania internetu i filmow. Co zdecydowalo w twoim przypadku?
  • Odpowiedz
@Dawid7352268: @pekak: @jedermann: To nawet bardziej nie kwestia aktualizacji macOS co oprogramowania - po SWAP-ie jechał na grubo emulowany Google Chrome + ewentualnie inne appki bazujące na Electronie. Teraz Google Chrome jest już natywnie na ARM, więc problem został zmarginalizowany.

A tak to polecam maszynę. Po 8 miesiącach z Pro M1 uważam, że to najlepszy komputer jaki miałem.
  • Odpowiedz
@taju: Chciałbym żeby ten komputer posłużył kilka lat bez żadnych problemów a przekonało mnie samo wykonanie, jest lekki, mały zgrabny, będę go zabierał też na uczelnię, długo trzyma na baterii, nie widzę zbytnio nic u konkurencji, a no i proporcja ekranu 4:3 a nie 16;9 bardzo mi się podoba. Jeżeli jest coś podobnego na windowsie to chętnie posłucham bo szczerze średnio potrafiłem znaleźć.
  • Odpowiedz
@jedermann: tylko te 8gb ramu to 1000zl a mi się udało z RTV kupić M1 za 4400 w kolorze szarym także fajna cena. Myślisz że za 2/3 lata już będzie tego ramu brakowało jeżeli czynności na nim robione się nie zmienia?
  • Odpowiedz
@Dawid7352268: nie wiem czy mówimy o perspektywie 2-3 lat... mi sprzęt zazwyczaj służy dłużej, a nawet jeśli sam będę chciał, bądź potrzebował czegoś mocniejszego, to chciałbym móc tego przekazać czy to dzieciom, czy rodzicom i aby mogli jeszcze w miarę komfortowo korzystać... problem tych M1 jest na ten moment taki, że jak raz się zdecydujesz, to już z tym zostaniesz do końca.
  • Odpowiedz
Używam od jakichś 2mc takiego mini M1 ale z 16GB ramu. Myśle ze 8 jest spoko do większości zastosowań. Ale planując używanie go dłużej dodanie tych 8GB wg było by rozsądne.
  • Odpowiedz
@Dawid7352268: nie. Ale uważaj Google mówią ze wiele dysków ssd na usbc nie widzi potwierdza ze adata nie działa.
M1 ma wiele ułomności.

O do ssd to nie prawda. Dawno załatane tak jak problemy z Bluetooth.
  • Odpowiedz
Spoko. Warto zamawiać z x-kom albo pytać w x-kom. Albo testować wystawowe tzn otwarte w ryvagd. Maja takie. Jak wykryje to spoko.
  • Odpowiedz
Dzięki wszystkim za pomoc, zdecyduje się chyba na tego 8gb ramu bo komputer po 3 latach pewnie będzie sprzedany znając mnie a naprawdę będą to podstawowe rzeczy, 0 programów graficznych, renderow i tak dalej. Nadal mam obawe co do tej sprawy z SSD ale jak wszyscy piszecie że już to poprawili to świetnie :D
  • Odpowiedz