Wpis z mikrobloga

Otrzymałem właśnie paszport i zdziwiła mnie jedna rzecz - dlaczego w około mojego miniaturowego zdjęcia jest napis "BÓG, HONOR OJCZYZNA". Dlaczego nikt mnie nie zapytał czy chcę jakieś patriotyczne wybryki na paszporcie, jeszcze jestem w stanie zrozumieć ten honor i ojczyznę, ale Bóg? Urzędy paszportowe zakładają, że każdy jest wierzący, czy o co chodzi XD?

#paszport #neuropa #polska #wakacje
  • 56
@TomekxD:

bo niekoniecznie musi byc to prawdziwy Bog, ale bardzo wazne jest to, ze ten symbol dawal motywacje, nadzieje i natchnienie do walki o byt polskiego narodu na tym trudnym geopolitycznie terenie od Tatr do Baltyku. Juz samo utozsamianie sie z takimi symbolami podbudowuje na duchu, bo ich konotacje sa bardzo pozytywne.

A co z ludźmi którzy walczyli o ten kraj przed wprowadzeniem tu chrześcijaństwa, oni są już nieważni czy po
@TomekxD: Przecież ty się ośmieszyłem i nie odpowiedziałeś na większość pytań moich i drugiego kolegi, a jedyne co robisz to fikołki intelektualne. Daj mi dane potwierdzające to, że większość walczyła dla boga, jeżeli ich nie dostarczysz oznacza to, że jesteś kłamcą. W Konstytucji masz zapis o wolności wyznania, jest do dokument, który jako turbopatriota powinieneś szanować bardziej niż hasełka z koszulek.
@AntyKuc: Miał to samo, jakieś wieśniackie hasła. W sumie obrazki w paszporcie nawet to potwierdzają jakieś chłopy z kosami, parowozy. Nie wiedziałem że Paszporty wydają ludzie z XVIII wieku. xD