Powiedzmy że mam kolegę i ten kolega ma laptopa którego chce oddać do serwisu. Tylko że jest problem bo ma piracki system. Czy nie jest to ryzykowne? Może lepiej najpierw jakiegoś linucha wrzucić?
@hatifnat: A nie ma po prostu obrazu dysku - tak jak recovery? Z resztą markowe laptopy z naklejką i tak sa aktywowane na podstawie bebechów komputera a nie klucza ( ͡°͜ʖ͡°)
@KaloryfeR: Zależy od serwisu. Na DobrychProgramach czytałem wyznania świra, który po ustaleniu, że Windows jest piracki stawiał klientowi ultimatum - wywala system i instaluje Linuksa albo wzywa policję :P
@Felonious_Gru: nie wiem na jakiej zasadzie dokładnie to działało, w serwisie w którym miałem staż w technikum - parę lat temu - dostałem verbatimy z windowsami i instalowałem je z nich z jednym serialem.
A klucz był przeznaczony dla producenta laptopa. Prawdopodobnie by nie zadziałał z boxowym nośnikiem. Czasy XP były paranoją jeśli chodzi o ochronę systemu ;)
@hatifnat: Windows 7 to poezja. Dwie wersje systemu (32bit i 64bit) to dwa nośniki i jest spokój. Nawet zwykły zjadacz chleba może zainstalować system bez wpisania klucza (w XP dodali tą możliwość dopiero z SP3), możliwość łatwej zmiany wersji (home,pro, itd.) za pomocą samego klucza... No bajka :)
Mówcie co chcecie o PRL, ale loga przedsiębiorstw z tamtego okresu są kreatywne i z smakiem. Nie to co teraz z tym mimo że minimalizmem okropnym wykonaniem. #polska #prl
Mirki mam pytanko w stylu:
Powiedzmy że mam kolegę i ten kolega ma laptopa którego chce oddać do serwisu. Tylko że jest problem bo ma piracki system. Czy nie jest to ryzykowne? Może lepiej najpierw jakiegoś linucha wrzucić?
pozatym po co się wysilać, żeby sprawdzić oryginalność systemu
Dzięki. Przekażę temu koledze ;)
A klucz był przeznaczony dla producenta laptopa. Prawdopodobnie by nie zadziałał z boxowym nośnikiem. Czasy XP były paranoją jeśli chodzi o ochronę systemu ;)
@KaloryfeR: nie z nami te numery! to TY masz piracki system! #zglaszamtodoprokuratury :P
Zawsze tak jest