Wpis z mikrobloga

NAS.NO
Bardzo dobre wyniki za czerwiec. Zapowiedziane otwarcie gospodarki w Norwegii, z poślizgiem ale jednak. Mowa o wznowieniu lotów do Stanów kiedy pojawi się na to popyt ale przede wszystkim loty po kontynencie Europejskim.

Na początku sierpnia wyniki za lipiec i pod koniec sierpnia raport za Q2. Myślę, że sierpień będzie bardzo zielony dla Norwegian AIr Shuttle.

Przypomnijmy: był nadzór sądowy, restrukturyzacja, zmiana CEO, zmiana strategii, dodruk akcji, wyjście ze stanu upadłości i teraz od miesiąca są na pełnych obrotach czego dowodem jest dzisiejszy raport za czerwiec. Ta spółeczka ma dobre kilka zielonych miesięcy przed sobą.

Plusy:
- mają 151 własnych samolotów, więc nie płacą za czarter
- mają znaną markę i renomę wśród klientów
- bardzo niski kurs akcji teraz, dobry czas żeby jeszcze kupić

Mają wsparcie rządu, akcjonariusze to prawie same fundy i banki więc czy to się może nie udać? Moim zdaniem się uda na tym zarobić. Ile? Nie wiem. Moim zdaniem mamy jeszcze dosłownie kilka miesięcy do rozpoczęcia bessy i wrzesień to będzie dobry czas na ulatnianie się ze spółek.

#gielda #norwegianairshuttle #nas
  • 8
A, nie dopisałem. W lipcu nie spodziewam się mocnych wzrostów, raczej trend boczny z delikatnymi podbitkami przez skupywanie akcji przez gurbasów
etam, pierdziele te niepewne wynalazki, kupiłem dzisiaj BABA, wcześniej IBM, dorzucam je do puli long (do końca hossy) resztę maluchów powoli sprzedaje
Nie mają już 150 a ok 50 samolotow, prawda że tylko własnych. W dodatku nie będą już latać poza Skandynawie, a rząd norweski już raz im zapowiedział że nie będzie robił bailoutu dla zagranicznych akcjonariuszy i wsparł jedynie niewielka kwota, dług mają wciąż spory. Tylko że to wciąż jest dobra okazja akcje, szorują po dnie, na pewno warto obserwować w najbliższych 2 miesiącach.