Wpis z mikrobloga

Czy AI w #eu4 albo najnowszym #hoi4 jest na wysokim poziomie? Bo wydaje mi się że AI w CK3 jest głupsze niż w CK2. Tyle że w CK3 najwyższej poziom trudności to normal ale wydaje mi się że poziomy trudności nie zmieniają logiki AI tylko poprostu na starcie dostaje się np mniej złota czy coś w tym stylu. Chociaż utrzymanie imperium jest trudne przez ciągłe bunty i rozbicia dzielnicowe ( w CK3 podobnie jak CK2 )bardziej mnie tym irytuje to w rozgrywce niż wprawia w podziw swoją inteligencją.
Zasypanie mnie możliwościami opcji w grze, buntami, złymi eventami, czy zrzuceniem się wszystkich sąsiadów przeciwko mnie nie sprawia że gra jest bardziej trudna a staje się bardziej mozolna, irytująca a czasami poprostu nie mam szans przez zmasowany atak. Brakuje mi godnego przeciwnika, wiem dostałbym takiego gdybym grał z realnymi ludźmi ale na to nie mam czasu. Ma ktoś receptę na to?
Gram zawsze na ironmanie z historycznymi ustawieniami, na najwyższym możliwym poziomie.
Jest jakiś mod poprawiający AI? Albo może któraś z odsłon #paradox ma lepszy AI?
Głównie chodzi mi o prowadzenie wojen i bitwy.

W #ck2 był ponoć taki mod który sprawiał że np tchórzliwa postać nie może wybierać odważnych opcji w eventach to by też utrudniło grę w #ck3
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Belzebub: W EU4 nie grałem ale w HOIu mam już trochę godzin i AI jest głupie jak g---o. Na normalnym poziomie trudności i bez modów Niemcami da się do 1941 wygrać wojnę z Aliantami i z ZSRR bez bawienia się w exploity i zaczynając atak w 1939, jak pobawisz się w śmiesznego streamera i zaatakujesz Polskę w 1936 to pewnie nawet do 39' da się zakończyć wojnę. Poziom trudności tutaj
  • Odpowiedz
  • 0
@sihil: czyli paradox wypuszcza tylko co raz bardziej kolorowe (za mnie mniej czytelne) mapki a AI pewnie nie zmieniło od dawna. Czekam na wypowiedź znawców najnowszej klasycznej odsłony czyli EU4.
  • Odpowiedz
@Belzebub: Każda gra paradoxu ma totalnie c-----e AI i nic się z tym nie da zrobić. Ewentualnie VIC2 coś tam sobą reprezentuje jeśli chodzi o polityke ale znowu zarządzanie wojskami to chujnia maks
  • Odpowiedz
@Belzebub: w eu4 również ai jest głupie, a zwiększenie poziomu polega na tym, że ai ma więcej wojska albo ty dostajesz minusy do relacji, żeby trudniej było sojusz zawiązać
  • Odpowiedz
@Belzebub: w eu4 ai zawsze jest tak samo głupie tylko im wyższy poziom trudności tym bardziej oszukuje (bonusowe modyfikatory z d--y) działa to tak samo jak w większości gier strategicznych w tym civ6 itp
  • Odpowiedz
Czy AI w #eu4 albo najnowszym #hoi4 jest na wysokim poziomie?

@Belzebub: xD nie

Tyle że w CK3 najwyższej poziom trudności to normal ale wydaje mi się że poziomy trudności nie zmieniają logiki AI tylko poprostu na starcie dostaje się np mniej złota czy coś w tym stylu

@Belzebub: dokładnie tak samo w innych grach Paradoxu wyższy poziom AI to po prostu różnego rodzaju
  • Odpowiedz
@Belzebub: niestety, AI jest tępe jak polskie dowództwo w 39. O ile w EU4 jeszcze daje radę - nie zrywa głupio oblężeń, ucieka stackami (czasem z pomocy wróżbity, ale to, że oszukuje to inna bajka) czy nie atakuje jak miałby przerżnąć, to w takim HoI4 jest kompletny dramat - rekonfiguruje fronty przy restarcie, rzuca jednostki od czapy po mapie, tworzy słabe template'y en masse, jedzie schematami inwazji narysowanymi przez nastolatka.
  • Odpowiedz
@Jasi-opi123: Oczywiście że to kłamstwo. Vic2 znacznie lepiej radzi sobie z dojeżdżaniem gracza jeśli uzna że jest potężniejszy. W eu4 bot jest o wiele wiele bardziej leniwy nawet jeśli ma przewagę
  • Odpowiedz
@United: Jest trochę bardziej aktywny, to prawda. Ale...
-Jeśli masz jego rdzeń to ciągle będzie atakował, mimo że piąty raz go rozgromiłeś.
-Nigdy nie wychodzi z wyścigu kolonialnego
-Dziecinie łatwo jest go wciągnąć w własne wojenki.

AI w vic2, wcale nie jest lepsze od innych.
  • Odpowiedz
  • 0
@wyuzdanaplytachodnikowa: nie mam czasu na umawianie się na grę. A później żeby kontynuować to jeszcze gorzej. Raz w życiu się skusiłem na HoI2 albo nawet 1, zanim zaczęliśmy to długo trwało.. po drodze mnie wyrzuciło..
  • Odpowiedz
@Belzebub Stellaris to jest inny poziom. AI mimo że ma 1,5x większą przewagę floty potrafiło stać podczas wojny w jakimś odległym sektorze i nic nie robić a ja podbijałem sobie całe państwo. Jak walczysz z kimś albo prosisz sojusznika o pomoc to widzisz sznur lecących pojedyńczo flot po + - 200 udające się na flotę o sile 10.000
  • Odpowiedz
@Belzebub btw w hoiu4 bot potrafi wysłać na twój front swoje wojska które mają gówniany pattern, zabiera tym samym punkty zaopatrzenia i nagle aię okazuje ze przeciwnik robi rajd bo przechodzi przez twojego sojusznika jak przez masło a ty nie mozesz nic zrobic bo jak dasz swoje wojska to wszyscy dostaja karę ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@FuzzyWuzzy: albo gdy g---o kraj zabiera ziemię podczas ofensywy co powoduje że drogi są całe rozwalone bo nie radzi sobie przemysł z ich naprawą, powodzenia wtedy atakować
  • Odpowiedz