Wpis z mikrobloga

Mam takie oto pytanie otwarte z gatunku tych egzystencjalnych, w razie jakby ktoś wystarczająco expa w #webdev aby mieć wyrobione zdanie. Ostatnio zacząłem się uczyć frameworków #javascript i #frontend i tak sobie myślę, że co prawda odciążają one serwery na #backend , które są w #php czy innym #python . Natomiast z kolei sporo obciążają one przeglądarkę u klienta. Tak źle i tak nie dobrze. Macie jakiś pomysł na złoty środek, gdzie postawić granicę obciążenia? Chodzi mi o coś w stylu np. generować widok warto na backendzie, ale np. walidację już lepiej zrobić na frontendzie czy odwrotnie. Albo np. asynchroniczne żądania na froncie, cała reszta na serwerze. Będę wdzięczny za wasze zdanie.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paul8585: jak to w IT zazwyczaj bywa "to zależy".
Ja mam dość specyficzny projekt gdzie uzytkownik musi miec komplet danych na starcie. dane sa ciężkie i pochodzą z bardzo ciężkich zapytań do bazy które dość często się też zmieniają i ciężko to skeszować. Żeby zminimalizować obciążenie na bazie postanowiliśmy skorzystać z data store do przechowywania tego zestawu danych po stronie frontu a potem tylko operujemy na tych danych które sa
  • Odpowiedz