Wpis z mikrobloga

Witam
Jak zrobić w #excel żeby wyszukiwać dany ciąg liczb, ale w taki sposób, że chciałbym wyszukać ciąg składający się z 7 liczb z tym że, każda liczba będzie w innej komórce. Np. mam liczby 1,10,13,17,20,5,7 (przecinki to nowa komórka) . Chciałbym znaleźć ten ciąg w Excelu, żeby uwzględnił mi kolejność komórek i zwrócił mi wartość czy takie liczby w komórkach w jednym ciągu już wystąpiły. Nie wiem czy dosyć jasno to wytłumaczyłem. #
  • 6
@Limonene chce znaleźć takie same liczby. Np wpisuje właśnie takie liczby każda w oddzielnej komórce i chciałbym, znaleźć je jakąś funkcja z pośród wszystkich liczb które mam zapisane. Po prostu chce sprawdzić ile razy wystąpił już ten ciąg liczb spośród tysiąca innych ciągów
@kecyc: ale chcesz znaleźć duplikaty w tabeli, czy sprawdzić, czy liczby w jakiejś osobnej liście (np. obok) występują w tabeli pierwotnej?
Jeżeli chcesz je tylko sprawdzić, to zwykłe wyszukaj.pionowo powinno wystarczyć. Jeśli policzyć to licz.jeżeli. Albo możesz te ciągi połączyć w jedno i zrobić pivota
@Limonene nie wiem jak Ci odpowiedzieć, ale chyba chodzi o duplikaty. Są liczby w tym samym arkuszu i chce w tym samym arkuszu je znaleźć, tylko obok żeby mi się wyświetliło, że już występowały w konkretnym ułożeniu
@kecyc: może pokaż kawałek arkusza xD Jak chodzi Ci tylko o duplikaty to wystarczy formatowanie warunkowe. A jak masz te liczby napisane gdzieś obok to tak jak w poprzednim komentarzu