Wpis z mikrobloga

Chciałbym złożyć wypowiedzenie, jestem aktualnie zatrudniony na UOP na czas niekreślony, gdybym złożył wypowiedzenie miałbym miesięczny okres wypowiedzenia. Problem jest taki że w przedostatnim tygodniu lipca mam zaplanowany urlop wypoczynkowy, pytanie jak wygląda sprawa urlopu gdy jestem na okresie wypowiedzenia. Rozumiem że pracodawca może mi takowy urlop odwołać? Nie wiem jak wyjść z tej sytuacji.
#praca
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Azurusek: czemu ma Ci go odwołać, na złość? Pracodawcy to na rękę zazwyczaj bo nie będzie musiał wypłacać Ci ekwiwalentu za pozostały urlop, jeśli go normalnie wykorzystasz
  • Odpowiedz
@bian: Trochę tego nie rozumiem, ale dopiero rozpoczynam swoje życie zawodowe. Nie mam żadnego urlopu aktualnie zaległego niewykorzystanego, łącznie mam 20 dni urlopu wolnego którego nie wykorzystałem, ale jest to urlop z tego roku. Jak tego urlopu nie wykorzystam w obecnej pracy to będę mógł ten urlop wykorzystać u innego pracodawcy na przykład? Czy źle myślę?
  • Odpowiedz
@Azurusek: : Dokładnie tak jak pisze kolega @Sl_w_k_1. Jeśli pracujesz do końca lipca to przysługuje Ci 12 dni urlopu, nie 20. Załóżmy, że idziesz na urlop w przedostatnim dniu lipca czyli bierzesz 5 dni urlopu, to zostaje Ci zaległe 7 dni urlopu. Teraz od Twojego pracodawcy zależy, czy wypłaci Ci kasę za zaległy urlop czy wyślę Cię przymusowo na urlop na te 7 dni, żeby nie wypłacić Ci
  • Odpowiedz
@Azurusek: odwrotnie, w okresie wypowiedzenia powinieneś wykorzystać przypadający Ci urlop.
Dopiero jeżeli Twoja obecność jest niezbędna dla pracy zakładu mogą odmówić puszczenia Cię na urlop i wypłacić ekwiwalent.
  • Odpowiedz
@Azurusek: Jeśli urlop masz planowany (na początku roku) i wpisany do planu urlopów to pracodawca bez podania przyczyny. A jeśli ci odmówi udzielenia urlopu to musi ci za niego zapłacić ekwiwalent. Średnio to się jakiemukolwiek pracodawcy opłaca.
  • Odpowiedz