Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
Pany bo mam rozkmine, wczoraj przez jakaś godzinę auto miałem zaparkowane po skosie i po tym czasie wywaliło mi info o sprawdzeniu stanu oleju. No ale od tego czasu minęło ze 20h, auto stało na prostym a błąd nadal wywala i nie wiem teraz co zrobić. A na serwisie byłem tydzień temu..
  • 32
@Dominias: nie wiem co to za auto, ale dzisiaj (częściej niż kiedyś) wiele silników ma tendencję do wpieprzania oleju w całkiem sporej ilości. Lepiej dopytaj w ASO ile dolewają między serwisami, bo zostaniesz czasem z pogwarancyjnym gruzem co łyka litr oleju na 1000km ( ͡° ͜ʖ ͡°).
dodam że jeśli za niski stan byłby od początku to komputer dałby o tym znać szybciej niż po tygodniu. Gdzieś musi być wyciek.

@przemo25osw: niekoniecznie, moglo być go za mało ale nadal powyżej czujnika. po przechyleniu auta czujnik sie odsłonił i tyle
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dominias: spokojnie, tak ma byc. W wielu nowych autach jest napisane że auto może spalić LITR oleju na 1000km xD.
To w moim mondeo gdzie rozsypał się pierścień, auto nie paliło na jeden cylinder, mniej oleju ubywało xD

A tak serio, masz zwykły bagnet czy tylko z kompa możesz sprawdzić no i czy auto na gwarancji.

Jeżeli nie masz gwarancji i masz bagnet, to sprawdź, jak jest to ja bym jeździł.
W wielu nowych autach jest napisane że auto może spalić LITR oleju na 1000km xD.

@straznik_internetuf: wiesz, ze mamy 2021 rok, a takie wpisy są w instrukcjach praktycznie wszystkich aut od ponad 30 lat? Np pancerce 1.9TDI na pompie wtryskowej w 1995 roku. Także nie siej bzdur, każdy silnik ma określoną normę, która w 100% kwalifikuje silnik do remontu.