Aktywne Wpisy
miku555 +772
Fenomenem jest dla mnie to, że praktycznie cała polska historia i kultura napisana jest z perspektywy bogatych elit.
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
WielkiNos +345
Chciałabym kiedyś zobaczyć jak taka juleczka odwala coś podobnego przed modlącymi się muzułmanami, ale nie zobaczę, bo bezrigczowe juleczki są odważne tylko przed cywilizowanymi i kulturalnymi polakami. Gdyby ją islamiści skopali po mordzie to by się nauczyła, że czyichś uczuć religijnych się w ten sposób nie obraża.
#bekaztwitterowychjulek #bekazlewactwa #p0lka
#bekaztwitterowychjulek #bekazlewactwa #p0lka
Z fabuły pamiętam tylko, że główny bohater miał niesamowite szczęście. Dosłownie wszytko wychodziło na jego korzyść. Jakby jakaś tajemnicza siła nad nim czuwała. Nawet za bardzo starać się nie musiał, jakby podążał ścieżką przeznaczenia.
Pamiętam też zakończenie, a właściwie konkluzję, która było dosyć nietypowa. Dam ją w spojlerze, tak na wszelki wypadek.
Mam nadzieję, że podałem dosyć sporo szczegółów.
#ksiazki #pytanie Tutaj do końca nie jestem pewien autora, ale może tag #strugaccy pomoże.