Wpis z mikrobloga

Siemanko informatyczne świry.
Są plotki że w mojej firmie będzie możliwość przeszkolenia mnie na devopsa.
Obecnie pracuję jako administrator IT, ale patrząc na kierunek w jakim idzie nasza firma to chyba będzie w miarę naturalna ewolucja pod względem zmiany stanowiska.
Pytanko - nie chcę przeskakiwać jako kompletna zielonka, do tej pory zajmowałem się serwerami typowo administracyjnie (hardware + systemy + trochę sieci). Co bym musiał sobie ogarnąć, może jakieś tutoriale, szkolenia, książki?
Z tego co wiem to na pewno docker i AWS jest u nas używany. Dodam że programista ze mnie żaden.
#devops #programista15k
  • 7
  • Odpowiedz
@BzykN7: AWS, cloud formation, terraform, tego pythona to nauczyc sie do pisania skryptow a nie aplikacji w DJango czy Flasku. A reszta to sie tam jakos bedzie toczyla. Sam bylem Toba i jestem dev-opsem ;-)
  • Odpowiedz
@BzykN7: jak takie podstawy to *jakiś* język programowania zacznij. Wspomniany Python to dobry pomysł, coraz częściej w admince używany i wiele narzędzi devops w nim jest pisana.

Jak mamy juniora to próbujemy sprawdzić czy umie chociaż poniższe, bo bez tego szkolenie strasznie długie się robi:
Git
Jakiś tool do automatyzacji, ja polecam Ansible.
Czy używał kiedyś repozytorium kodu (trzymał np. ansible w git z innymi ludźmi)
Jakiś tool do orkiestracji, jak
  • Odpowiedz
@BzykN7: kady ci poleci cos i co z tego ? nic - naucz sie pajtona i jakiegos basza to i douczysz sie golanga. Jak pisa u was w golangu to ucz sie golanga. Ale nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi
  • Odpowiedz