Wpis z mikrobloga

Klasyka francuskiej kuchni – Creme Brulee

Creme Brulee w wolnym tłumaczeniu to Palona Śmietanka - to klasyczny deser, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący. Bardzo go lubię, ponieważ nie potrzebujesz do niego olbrzymiej ilości składników. Jeżeli jesteś Francuzem to Creme Brulee to przepis, który powinieneś obowiązkowo znać! :)

Filmik instruktażowy

Składniki:
300ml Śmietanki
1 Łyżka Pasty/Ekstraktu Waniliowego lub 1 Laska Wanilli
3 Łyżki Cukru Pudru
4 Żółtka
Cukier na górę

Instrukcje:
1. Zagotuj na niskim ogniu śmietankę i wanilię.
2. Odstaw do ostygnięcia na ok. 20-30min w temperaturze pokojowej.
3. Wymieszaj Żółtka z cukrem pudrem – łyżką, aż się cukier się rozpuści.
4. Połącz żółtka ze śmietanką – śmietankę wlewaj przez sitko.
5. Taką wymieszaną masę przelej do kokilek (również przez sitko) – nie nalewaj zbyt dużo, wtedy lepiej się zapiecze.
6. Kokilki włóż do piekarnika rozgrzanego do 100*C [210F] na 45-60min, aż masa się zetnie.
7. Po zapieczeniu odłóż Creme Brulee na ok. 30minut, a następnie włóż do lodówki na 2-3h aż porządnie się schłodzi.
8. Wyjmij z lodówki – jeśli pojawiła się na górze woda to trzeba ją zebrać ręcznikiem papierowym.
9. Posyp łyżką cukru – rozprowadź go na wierzchu naszego Creme Brulee i opalaj cukier palnikiem, aż się skarmelizuje.
10. Na górze powinien nam powstać karmel – po uderzeniu łyżeczką powinno być słychać, że karmel stworzył delikatną skorupkę.
11. Smacznego! :)

Uwagi: Są inne sposoby na karmelizację cukru na górze deseru jeśli nie mamy palnika – możemy zapiec w piekarniku na funkcji grill, max mocy i najwyższa półka lub osobno zrobić karmel i rozlać go do kokilek, ale wtedy tracimy konsystencję i smak deseru – najlepiej smakuje gdy masa jest mocno schłodzona, a karmel ciepły.

#jedzzwykopem #gotujzwykopem #jedzenie #deser
Fridge_ - Klasyka francuskiej kuchni – Creme Brulee

Creme Brulee w wolnym tłumacze...

źródło: comment_1622987986pAWlVd7mrPVERrYqkxlISK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz