Aktywne Wpisy
![Goronco](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Goronco_8cQPot5nQO,q60.jpg)
Goronco +768
![Goronco - Tego tutaj jeszcze nie było? Że też ja dopiero teraz dołączyłem na tą grupę...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/46aa2df89cd20f81ccc4e3a1ed4a5f5a11e5539b9587665c0246b38228a25da5,w150.png)
źródło: landlordziszcze
Pobierz![theOstry](https://wykop.pl/cdn/c0834752/1431dad02cc5c6e34b8b6a78c2eea5addb376014003f8277fda87de3c9288d44,q60.jpg)
theOstry +36
#kredythipoteczny #nieruchomosci #inwestowanie
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Ostatnio gadałem ze znajomymi. Łączny przychód na rękę 25k dla parki. Kredyt rata 7k, do spłaty jeszcze 950k. Dwa auta w lizing 4k. Średnio miesięczny rachunek za grzanie chaty 2k (pompa ciepła, brak fotowoltaiki) resztę #!$%@? na wakacje co kwartał. Nie nadplacili kredytu o złotówkę, nie założyli fotowoltaiki. Zero oszczędności. Ja #!$%@? jak można tak żyć, wystarczy, że jednej osobie podwinie się noga.
Creme Brulee w wolnym tłumaczeniu to Palona Śmietanka - to klasyczny deser, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący. Bardzo go lubię, ponieważ nie potrzebujesz do niego olbrzymiej ilości składników. Jeżeli jesteś Francuzem to Creme Brulee to przepis, który powinieneś obowiązkowo znać! :)
Filmik instruktażowy
Składniki:
300ml Śmietanki
1 Łyżka Pasty/Ekstraktu Waniliowego lub 1 Laska Wanilli
3 Łyżki Cukru Pudru
4 Żółtka
Cukier na górę
Instrukcje:
1. Zagotuj na niskim ogniu śmietankę i wanilię.
2. Odstaw do ostygnięcia na ok. 20-30min w temperaturze pokojowej.
3. Wymieszaj Żółtka z cukrem pudrem – łyżką, aż się cukier się rozpuści.
4. Połącz żółtka ze śmietanką – śmietankę wlewaj przez sitko.
5. Taką wymieszaną masę przelej do kokilek (również przez sitko) – nie nalewaj zbyt dużo, wtedy lepiej się zapiecze.
6. Kokilki włóż do piekarnika rozgrzanego do 100*C [210F] na 45-60min, aż masa się zetnie.
7. Po zapieczeniu odłóż Creme Brulee na ok. 30minut, a następnie włóż do lodówki na 2-3h aż porządnie się schłodzi.
8. Wyjmij z lodówki – jeśli pojawiła się na górze woda to trzeba ją zebrać ręcznikiem papierowym.
9. Posyp łyżką cukru – rozprowadź go na wierzchu naszego Creme Brulee i opalaj cukier palnikiem, aż się skarmelizuje.
10. Na górze powinien nam powstać karmel – po uderzeniu łyżeczką powinno być słychać, że karmel stworzył delikatną skorupkę.
11. Smacznego! :)
Uwagi: Są inne sposoby na karmelizację cukru na górze deseru jeśli nie mamy palnika – możemy zapiec w piekarniku na funkcji grill, max mocy i najwyższa półka lub osobno zrobić karmel i rozlać go do kokilek, ale wtedy tracimy konsystencję i smak deseru – najlepiej smakuje gdy masa jest mocno schłodzona, a karmel ciepły.
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #jedzenie #deser
źródło: comment_1622987986pAWlVd7mrPVERrYqkxlISK.jpg
Pobierz