Wpis z mikrobloga

Kontynuuję zabawę z konfiguracją Internetu na chacie. Pisałem wpis kilka dni temu (https://www.wykop.pl/wpis/57982781/jako-ze-jestem-cwok-z-siecikomputerowe-to-podpytam/) i za radą postanowiłem kupić nowy router a ten od providera (Connect Box, UPC) wrzucić po prostu jako most. Tak zrobiłem ale ogółem chodzi to gorzej niż wcześniej..... Ping nagle ponad 30 (wcześniej w graniach 11/12), prędkość taka sama (ledwo 300 na wifi/ 5GHz) zasięgowo podobnie jak na connect boxie (może minimalnie lepiej ale nadal słabo). Nowy router to TP-LINK Archer C6, dużo dobrych opinii jak na router za taką cenę (160 zł) i osoba jak myślałem ekspert również mi to poleciła...
Czy waszym zdaniem kupiłem szrot? Jeżeli tak to w jakiś model mam iść żeby w końcu być zadowolonym?
#router #siecikomputerowe #internet #sieci #wifi #siecikomputerowe #modem #lacza
  • 8
@Kermii: Ale o co ci chodzi? Podlacz sie po kablu albo kup porzadny router z wifi 3x3 jak nie 4x4, tak samo z karta sieciowa. Nikt, nigdzie nie gwarantuje ci predkosci po wifi a ten skaczacy ping to rowniez kwestia komunikacji bezprzewodowej, niekoniecznie wymiany routera.
@sirpingus nie miałem stricte ustalonego budżetu, po prostu chciałbym żeby internet który wykupiłem (750 MB/s) działał najlepiej jak tylko może w moim mieszkaniu. Szukam po prostu rozwiązania które będzie u mnie najodpowiedniejsze. Każdy mi pisze/ mówi co innego i juz trochę mam mętlik w głowie ¯_(ツ)_/¯
@Kermii: Trochę idąc pod sufit tego budżetu można kupić młodszą konstrukcję w postaci ASUSA RT-AX55.
https://wikidevi.wi-cat.ru/ASUS_RT-AX55

W porównaniu do TP-Linka co kupiłeś:
* ma mocniejszy procek
* ma więcej pamięci
* ma moduł WiFi-6
* ma wsparcie dla WPA-3
* o ile się nie zmieniło, to ASUS uznaje gwarancje na sprzęt pomimo wgrania niefabrycznego oprogramowania (dla tego sprzętu bardziej DD-WRT niż OpenWRT).
* jeżeli bierzesz pod uwagę rozbudowę (choćby przez słabe
@sirpingus: Wifi 2x2 czy 3x3? Mi to wyglada 3x3, takie zamienil stryjek siekierke na kijek, do tego trzeba miec karte z wifi 6 zeby byla konieczna poprawa. 1200mbs (teoretycznie oczywiscie) po 5ghz czyli w teorii blizniacza specyfikacja do routerow/kart wifi5 3x3 ktore sa juz dostepne przeciez od lat.