Wpis z mikrobloga

Obrona Pirca - fajne czy g---o?
Grałem to bardzo często, ale od jakiegoś czasu zacząłem dostrzegać pewien problem: fianchetto przy czarnym królu jest dla mnie słabe. Biały łatwo może wymienić gońce i wjechać tam z baterii hetmanem. Później trzeba grać dokładnie, bo jakiś transport w te rejony białego skoczka, albo nawet wieży powoduje kłopoty, kłopoty Najmana (szczególnie, że w rapidzie można nawet wtedy białymi coś poświęcić, żeby tego króla już całkiem udupić). Nie wiem czy na najwyższym poziomie się tak gra z tą wymianą gońców, ale ja nie wiem co na to odpowiedzieć. Jakieś pomysły? Warto ten debiut studiować dalej czy dać sobie spokój? Ktoś z poważnym rankingiem na chess.com lubi ten debiut?
Zastrzegam, że cały czas mówię o rapidzie.

#szachy
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Rolnikt: to jest królewsko-indyjska, tylko po e4 idzie d6.

@sokolovsk1: ja lubię, ale trzeba bardzo uważać żeby nie dać się zamknąć na jednej ćwiartce szachownicy. Fajnie czarnymi można atakować na skrzydle hetmańskim, wcale nie musisz wymieniać czarnopolowych gońców.
Dobra na blitze jak masz ogarnięte końcówki, bo często zabiera dużo czasu przeciwnikowi.
  • Odpowiedz
@sokolovsk1: Nie umiem grać przeciwko obronie Pirca (w sensie nie znam teorii), ale i tak w większości na swoim elo wygrywam albo przynajmniej mam lepszą pozycję, którą ewentualnie roztrwaniam. Białe mają łatwiejszą robotę z rozwinięciem figur więc gra się dość przyjemnie z przejętym środkiem. Ogólnie ciężko jest popełnić poważny błąd białymi, takie mam odczucie. Możesz sobie nawet fianchetto zrobić na królewskiej i masz podobną pozycję do KID (ale gra się
  • Odpowiedz
@sokolovsk1: Ciężko mi coś powiedzieć o Pircu, niby jest to moje główne otwarcie czarnymi, ale bardziej z braku laku i dlatego, że (nie licząc smoka) inne sposoby na zrobienie fianchetta a la KID przy e4 są jeszcze gorsze XD

Co zaś do wymiany gońca na g7: to naprawdę jeden z mniejszych problemów w tym otwarciu. Jeśli widzisz, że przeciwnik właśnie ustawił baterię na diagonali c1-h6, grasz We5, żeby po Gf8
  • Odpowiedz