Wpis z mikrobloga

Mam lenovo legion 5 15arh05h i jakbym chciał sobie dołożyć dysk ssd to jaki to ma być dysk? Teraz włożony jest jakiś samsung 2242 PCIe Gen3 x4.
Znalazłem jakieś dokumenty w pdf do serii legion i tam jest coś takiego (obrazek):

Czyli dobrze rozumiem, że mam jeszcze slot na M.2 2280 (lub 2,5 cala)?

A te cyferki 2280 i 2242 co oznaczają? Rozmiar?
#laptopy
Pobierz izkYT - Mam lenovo legion 5 15arh05h i jakbym chciał sobie dołożyć dysk ssd to jaki t...
źródło: comment_1622406493eBwPhqJj9Utgzs2IoR9dHy.jpg
  • 7
lub 2,5 cala

@izkYT: zależy jaka bateria, jak ta większa, to już miejsca na 2.5" nie ma, i zostaje tylko opcja NVME 2280.

A te cyferki 2280 i 2242 co oznaczają? Rozmiar?

@izkYT: długość dysku. Drugi slot ma chyba tylko możliwość montażu tylko 2280, bo nie ma dziury na krótszy, trzeba by dokładać adapter.
@izkYT: jest prawdopodobne że jeśli kupiłeś z polskiej dystrybucji to masz mniejszą baterię i slot na dysk 2,5''. Oczywiście dużo szybszy będzie dysk nvme niż 2,5'' SATAIII. Ja do swojego dołożyłem taki dysk: Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe KC2500.
rozszerzając to co powiedział kolega @wypokowy_expert to w miejscu dysku 2242 można zamontować dysk 2280 pod warunkiem że beðzie miał kości pamięci jedynie z jednej strony, po od spodu jest gniazdo które
@brasi24 niby ta, ale za pierwszym razem jak dodawałem ram to było dużo roboty z tą klapką na zatrzaski. Chyba ze trzy godziny nad tym siedziałem. Bałem się żeby nie uszkodzić. No i nie mam narzędzi, więc używałem 2 kart (coś jak dowody), papieru, śrubokrętu (do podważania), grubszego plastiku.
@izkYT: miałem podobnie- za pierwszym razem ciężko szło, ale kolejne już corazł łatwiej. Przydają się kostki gitarowe albo takie platikowe "podważaki" jak do tapicerek samochodów, lub właśnie elektroniki.