Wpis z mikrobloga

Mam głupie pytanie. Robie projekt w c# .NET Core 3.1 w Microsoft Visual Studio i mam w nim pobierana z api pogode, ktora jest wypisywana na stronie w formie tabelki. Chcialbym utworzyc do tego projektu baze danych w ktorej przechowywalbym te rekordy otrzymywane z API strony. Czy moge tego dokonac w Visualu, aby wszystko miec w jednym miejscu? Mam problem ze znalezieniem rozwiazania tego w necie (znajac zycie zle szukam). Slyszalem, ze moze mi sie do tego przydac Entity Framework.
Jak cos mega nowicjusz here, pierwszy raz w Visualu w c# praktycznie cos robie
#programowanie
  • 3
@SilentSan: Możesz, i EF nie jest jedynym wyborem (chociaż pewnie najłatwiejszym). W skrócie, przy podejściu code first : musisz zdefiniować sobie konfigurację modelu bazodanowego, stworzyć bazową konfigurację połączenia z bazą danych (tak naprawdę sprowadzi się to pewnie do wskazania, jakiej bazki używasz, i przekazania connection stringa) i wygenerować migracje bazy, które zdefiniują jej strukturę. Znajdź sobie na MSDNie tutkę do Entity Frameworka, strzelam, że modele, które zdefiniowałeś sobie dla aplikacji, nie
@Czesiowcy: Mam pytanko, udalo mi sie utworzyc baze danych z uzyciem Entity i jestem w stanie recznie dodawac kolejne wiersze do bazy danych, ale chcialbym wykorzystac dane z drugiego projektu, aby zasilic nimi baze danych. Nie bardzo wiem jak tego dokonac, dodalem projekt do References drugiego projektu ale niewiele to dalo. Slyszalem, ze moze powinienem wykorzystac do tego connectory, ale nie bardzo widze jak? Czy moge prosic o jakas porade?