@Ramzi96M: No to jest argument za tym, że będą tanieć. Mamy cenę z lutego bitcoina, więc skoro teraz będą tanieć podzespoły, to znaczy, że w lutym były tanie.... Rany....
@KitsuneFox: Wina braku krzemu,susza w bodajże na Tajwanie(?), wszechobecny srovid, ogółem cała elektronika poszła w górę a to że się to nawarstwiło wraz z boomem na krypto to raczej, że pójdzie na rzecz najbardziej objętą hypem :D
@KitsuneFox: Ale nie było to tak opłacalne jak teraz, nie zrzucaj całej winy na krypto, skoro gość jest w stanie zapłacić 6k za kartę to dlaczego ktoś ma ją sprzedawać za 2k ? Tak działa wolny rynek :)
@Czapelek: Rozumiem że tak działa wolny rynek, ale takie GTX 1080 czy RTX 2080 było ciężko dostać nawet przed COVIDem i były jedna na osobę lub na specjalne zamówienie w pewnym momencie, bo niektórzy górnicy ze specjalnymi rigami do miningu kupowali chore ilości tych kart do Ethereum.
1060 sprzedawalem z 2 lata temu za £140 (w woucherach) w cexie, teraz cos okolo £180, wymienialem na 1080 wiec wszystko jedno. 1030 ktore kupowalem rok temu za £50 teraz tez £50 w woucherach XD
@z1x2c3 ale januszom wydaje się, że to już początek tanich kart i tanich podzespołów do pc xD
Januszom? Chyba nie ogarniasz jak to istnieje. Masz "wolny" rynek, każdy może chcieć, żeby sprzęt do swojego hobby moc kupić taniej. Jakbyś kupował powiedzmy płyty CD, to nie chciałbyś, żeby były tańsze, abyś się mógł lepiej spełniać w swoim hobby? Pomyśl: za ten sam hajs miałbyś co piątą płytę gratis. Ja bym już miał wtedy
@uriel_ck: JANUSZOM wydaje się, że 1 DNIOWY spadek wartości bitcoina sprawi, że karty graficzne będą już tanie. Bo JANUSZE nie mają pojęcia, że na wysokie ceny kart składa się jeszcze kilka innych czynników. I takie właśnie nieświadome JANUSZE cieszą się - naiwnie myśląc - że to, co się przedwczoraj wydarzyło to jakiś PRZEŁOM w wycenie kart na najbliższe miesiące. Już wiesz O CO CHODZI?
@MaxDamage: co ma bycie Januszem do chęci kupowania komputera za mniej niż 5 tys zł buda? Sorry, to jest całkowicie normalne, że nie każdego stać i nie każdy może kupić sobie dobre podzespoły za pensje z korpo. Jak 7 lat temu składałem kompa na wtedy jeszcze względnie nowej podstawce LGA to kosztował 2300 zł z GTX 770 kupionym na olx za 7 stów. W tym momencie za 2300 to może mógłbym
Aaa, przepraszam, wziąłem 4, bo się zastanawiałeś.
Wiesz kiedy sprzedam? Jak BTC spadnie do 10-15 i będzie na tym poziomie przez pół roku.
Januszom? Chyba nie ogarniasz jak to istnieje. Masz "wolny" rynek, każdy może chcieć, żeby sprzęt do swojego hobby moc kupić taniej. Jakbyś kupował powiedzmy płyty CD, to nie chciałbyś, żeby były tańsze, abyś się mógł lepiej spełniać w swoim hobby? Pomyśl: za ten sam hajs miałbyś co piątą płytę gratis. Ja bym już miał wtedy