Wpis z mikrobloga

Wielu ludzi twierdzi, że statystyki Özila z #laliga można zignorować, bo miał w niej zbyt łatwo i w Anglii na pewno tego nie powtórzy. W takim razie warto np. zauważyć, że Santi Cazorla stworzył w swoim ostatnim sezonie w Hiszpanii 84 okazje strzeleckie, co przełożyło się na pięć asyst. W swoim pierwszym sezonie w Anglii stworzył 96 okazji, co dało 11 asyst.

#premierleague #pilkanozna #arsenal
  • 21
@Czajna_Seczen: Ej sorry, pamiętam ostatni sezon. Oglądałem wszystkie mecze Evertonu z początku sezonu i nagle okazuje się, że on niby "tworzy" jakąś absurdalną liczbę sytuacji bramkowych swojego zespołu. Wykonuje wolne i rożne, do tego często wrzuca z okolic pola karnego. Nie mówię że robi to źle, ale to sztuczne pompowanie statystyk, które nawet nie wiem na jakiej podstawie są zliczane
@Vojtazzz: Statsy Bainesa na pewno są z tego powodu "zawyżone" (choć skoro tak wiele wrzutek jest zaliczanych jako kluczowe podania, to znaczy, że te dośrodkowania są wyjątkowo celne, skoro tak często oddawany jest po nich strzał), ale to nie znaczy, że nie można porównać statystyk piłkarza z dwóch różnych sezonów. Bo przecież tu nie chodzi nawet o to, czy te kluczowe podania były rzeczywiście kluczowe, tylko o to, by sprawdzić, czy
@Czajna_Seczen: A to w to nie wnikam, przyczepiłem się tylko do samej statystyki, która jest mocno overrated. Nie uważam żeby Ozil miał sobie z jakiegoś dziwnego poziomu nie poradzić, chociaż staty niewątpliwie powinny mu lekko spaść z racji na mniejszy kontrast między jego drużyną, a przeciwnikami
@footix: Pewnie, że nawywijał, miał świetnych podających, poza tym przeszedł do Realu u szczytu - w stosunku do najlepszego sezonu w United aż tak bardzo nie podskoczył.

Pewnie, że wyjdzie w praniu, ale po prostu nie ma co z góry zakładać, że w Premier League Özil spuści z tonu. I to tylko dlatego, że będzie grał w Premier League.
@Czajna_Seczen: To akurat żadna tajemnica, że w PL jest więcej miejsca. Ja tylko wyrażam negatywne nastawienie do stosowania kalki i prowadzenia akademickiej dyskusji nad czymś co lada chwilę zbadamy niemal organoleptycznie.
@footix: Oj tam, z Cazorlą to tylko ciekawostka, choć jego przypadek (co widać nie tylko w gołych statystykach) faktycznie jest przykładem tego (jednym z wielu), że dobrzy zawodnicy z La Liga sprawdzają się też w Anglii. :)