Jak kupuje auto i ma ubezpieczenie do końca listopada to ja po kupnie w ogóle się tym nie przejmuję do tego czasu, czy będę musiał coś dopłacać już po kupnie od razu?
@cherrz: niektóre TU wykonują rekalkulację po zgłoszeniu przez sprzedającego zmiany własności. Może być korzystna (brak dopłaty) a może być niekorzystna. Sprawdź też czy polisa jest opłacona w całości.
@cherrz: Jest dokładnie tak jak napisali wyżej - skoro prawa i obowiązki wynikające z polisy przechodzą na Ciebie w momencie zakupu tego auta to oczywiście masz ochronę od chwili zakupu do końca okresu tej polisy ale i masz obowiązek opłacić zaległości jeżeli coś jest nieopłacone i ubezpieczyciel ma prawo przeliczyć składkę. Moim zdaniem podbicie do ubezpieczyciela od razu po zakupie to coś, co naprawdę warto zawsze zrobić. Jeżeli tego nie zrobisz
@cherrz: W razie niekorzystnej dopłaty (można próbować negocjować chociaż skutek może być wątpliwy :) ) i konieczności wypowiedzenia tej polisy i zawarcia nowej (albo w ogóle zawarcia nowej polisy w listopadzie) polecam @OrzechowyDzem - pomoże Ci wypowiedzieć i sprawdzi Ci składkę w kilkunastu TU, mi zrobił dobrą ofertę :)
Dodam, że jak coś to nie czekaj na przerejestrowanie - OC nie ma związku z przerejestrowaniem bo polisy wystawia się albo na
@SpalaczBenzyny >"aby nie było opcji, że nie zgłosiłeś, jeździłeś do listopada, wtedy on przyśle nową drogą rekalkulację i będzie trzeba już to zapłacić bo nie będzie możliwości rezygnacji gdy już się przejeździło na tej polisie pół roku"
@vertical: >"TU pod koniec przyśle rekalkulację i nie pozostanie nic jak tylko zapłacić"
Rekalkulację można zrobić tylko w umowie ubezpieczenia niewypowiedzianiej. Natomiast ustawa nie definiuje kolejności tych dwóch działań (rekalkulacji i wypowiedzenia), więc wypowiedzenie
wystarczy, że OP wypowie umowę ubezpieczenia w terminie i TU nie ma już prawa do dokonania tej rekalkulacji.
@AlNeri: A, to chyba że tak, ja wolę jednak, co zresztą napisałeś, załatwić to od razu dla własnego spokoju :)
jeśli do OP przyjdzie rekalkulacja w czerwcu i on ją opłaci a w listopadzie wypowie umowę (bo może to zrobić w każdym czasie), to w takiej sytuacji rekalkulacja zostaje pozbawiona podstaw prawnych i
@vertical: odp. 1. Masz rację, że wolisz to dla świętego spokoju załatwić bo takich spraw miałem mnóstwo i każda trwała ale wszystkie skończyły się po naszej myśli.
odp. 2. Masz rację - za ten okres otrzymujesz rekalkulację ale prawo stanowi, że gdy wypowiesz umowę to prawo do rekalkulacji już nie przysługuje dla TU.
Jeszcze śmieszniej dzieje się jak po zakończeniu okresu ubezpieczenia klient otrzymuje rekalkulację. To już w ogóle jest bezzasadne
Czas spożyć trunek. Czysta, do odcięcia. Od grudnia raz w tygodniu. Nie, to nie pomaga, ale zagłusza myśli, wszystko zmienia w jednostajny szum, szum pustki.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Dodam, że jak coś to nie czekaj na przerejestrowanie - OC nie ma związku z przerejestrowaniem bo polisy wystawia się albo na
pół roku"
@vertical: >"TU pod koniec przyśle rekalkulację i nie pozostanie nic jak tylko zapłacić"
Rekalkulację można zrobić tylko w umowie ubezpieczenia niewypowiedzianiej. Natomiast ustawa nie definiuje kolejności tych dwóch działań (rekalkulacji i wypowiedzenia), więc wypowiedzenie
@AlNeri: A, to chyba że tak, ja wolę jednak, co zresztą napisałeś, załatwić to od razu dla własnego spokoju :)
odp. 1. Masz rację, że wolisz to dla świętego spokoju załatwić bo takich spraw miałem mnóstwo i każda trwała ale wszystkie skończyły się po naszej myśli.
odp. 2. Masz rację - za ten okres otrzymujesz rekalkulację ale prawo stanowi, że gdy wypowiesz umowę to prawo do rekalkulacji już nie przysługuje dla TU.
Jeszcze śmieszniej dzieje się jak po zakończeniu okresu ubezpieczenia klient otrzymuje rekalkulację. To już w ogóle jest bezzasadne