Wpis z mikrobloga

Witam Was cieplutko.
Ja z takim zapytaniem bo może ktoś się orientuje.

Komp złożony przez amatora ale według mnie powinno chodzić. Skarży się, że nie uruchamia się obraz. Sprawdzam i rzeczywiście. Sprawdzam co tam speaker mi piknie przy POSTcie i jest 5 beepów. Dla tej karty to komunikat, że nie znaleziono GPU. Wymieniam kartę i działa. Mówię po Januszowemu "jeb*ieta grafika" ale coś mnie podkusiło przetestować ją na innych płytach głównych i DZIAŁA aż miło.

Więc podsumowując. Graficzna sprawna, płyta główna sprawna. Osobno działają ale razem się nie komunikują. Dziwny problem więc zacząłem grzebać w necie i znalazłem filmik jakiegoś Turka na yt +/- 30 sekundowy z tym samym połączeniem i też mu nie odpalał obraz. Oczywiście w komentarzach napisał, że niby rozwiązał problem, że" jebnieta grafika" i wymienił na inny model i działa mu. Sprawdzałem ją na 3 płytach głównych i działa grafika więc nie ma opcji.

Płyta główna to ASRock B460M Pro4
Grafika to Saphire RX 580 bodajże 4GB lub 8GB juz nie pamiętam.
Zasilacz 600W Silentium Vero L3
Procek i5-10400F

Wiadomo, że wyjdzie taniej wymienić płytę główną więc pytanie moje co jest w tej karcie takiego, że płyta tego nie obsługuje? Żeby nie kupić znowu czegoś co nie odpali tej karty.
Poleciłbym właścicielowi wszystkie, na których testowałem ale są pod socket AMD a tu ma i5.

#komputery #intel #amd #pcmasterrace #informatyka
  • 13
@spidero jest wersja 1.6 biosu i na stronie producenta jest dla tej karty też 1.6 najnowsza więc chyba odpada . Właściciel już jest nastawiony na wymianę więc chcę wiedzieć czego szukać żeby nie kupować na ślepo.
@aptitude okej i tu moje pytanie : czym się kierować przy kupnie by być pewnym, że będzie obsługiwać?

Według właściciela składał przez jakiś konfigurator (chyba morele) i taką kartę mu zaproponowało do tego zestawu.
@Suchutkowy: A robiłeś jak w tym wątku?

If the problem persists, kindly use the RX480 graphics card to boot the system and adjust the following settings:
-BIOS\Boot\CSM\Enabled >F10 to save the settings > Remove RX480 and install the RX580.

-BIOS\Boot\CSM\Enabled >Boot\CSM\Other PCI devices ROM Priority\Legacy only > F10 to save the settings > Remove RX480 and install the RX580.