Wpis z mikrobloga

Biorąc pod uwagę że przez setki lat cały kontynent był okupowany przez Europejczyków którzy na sam koniec postanowili jeszcze wytyczyć kijem fikcyjne granicę nie mające żadnego powiązania z faktycznymi grupami ludności zamieszkującymi te rejony, chyba jesteśmy zobowiązani do tego wsparcia.

@kj5:
1. Pchasz się w bardzo #!$%@? temat odpowiedzialnosci zbiorowej za przeszle lata i idac twoja logika mozemy sie tak calymi wojnami az do krucjat cofnac.
2. Jedno wielkie xD
  • Odpowiedz
@oszty: Afrykę trzeba edukować, trzeba im wysyłać prezerwatywy a nie jedzenie. Wspieranie "Azji" nie ma najmniejszego sensu, tam w przyszłości swoją strefę wpływów będą mieli chińczycy czyli nasi wrogowie.
  • Odpowiedz
Biorąc pod uwagę że przez setki lat cały kontynent był okupowany przez Europejczyków którzy na sam koniec postanowili jeszcze wytyczyć kijem fikcyjne granicę nie mające żadnego powiązania z faktycznymi grupami ludności zamieszkującymi te rejony, chyba jesteśmy zobowiązani do tego wsparcia.

@kj5: Ale zręcznie pomijasz już fakt, że Europejczycy przywieźli do Afryki statkami całą technologię europejską, dzięki której Afrykańczycy teraz mogą cywilizowanie żyć w wielu krajach afrykańskich na wyższym poziomie niż
  • Odpowiedz
@wawelkor ile jedzenia już zabrałeś Afryce ?

@chlodna_kalkulacja przepraszam że w komentarzu na wykopie pisanym o 5 rano nie uwzględnilem wszystkich za i przeciw wieloletniej okupacji kontynentu.

Nie mówiłem że samo ustalenie granic było złe, tylko to gdzie je wytyczono - wystarczy porównać je z granicami terenów zamieszkanych przez ludy i plemiona żeby zobaczyć że do jednego kotła wrzucono zupełnie różnych ludzi.
  • Odpowiedz
@sudiczka odpowiadam głupim pytaniem na głupie pytanie. Ani w oryginalnym komentarzu ani w mojej odpowiedzi nie chodzi o indywidualne datki mnie czy Ciebie(bo te stanowią krople w morzu) ale o rządową bądź korporacyjną pomoc - bo ta może mieć realny wpływ na przyszłość tego kontynentu.
  • Odpowiedz
@oszty: a gdyby tak pieniądze wydane na pomoc krajom w Afryce i Azji wydać na badanie teorii kwantowej? Nie wiem czy to wpłynęłoby na rozwój nauki, ale to nadal byłyby lepiej wydane pieniądze, nawet gdyby się okazało, że te badania w ostateczności były #!$%@? warte.
  • Odpowiedz