Wpis z mikrobloga

Siema programistyczne świry, mam problem z zapisaniem drzewa binarnego do pliku w #cpp. Robię projekt na studia, w którym piszę program do kompresji plików tekstowych za pomocą kodowania Huffmana i jestem w kropce xD Do skompresowanego pliku muszę dołączyć drzewo, aby poprawnie zdekodować plik, ale nie wiem jak to zrobić w taki sposób, aby można było jednoznacznie je odtworzyć przy dekompresji. Psycha mi siada, bo w internecie znalazłem same ogólniki, które mi niewiele dały :/ Będę wdzięczny za każdą pomoc

#programowanie #programista15k #informatyka
EgzeQTroll - Siema programistyczne świry, mam problem z zapisaniem drzewa binarnego d...

źródło: comment_1620201756CexEEclcmzvWsXJZHNc8xY.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wheeler: Mam wątpliwości czy prowadzący by ogarnął. Jeśli mowa o dołączeniu biblioteki do xml ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przynajmniej na mojej uczelnii profesor zakazał C++17 bo mu na "kołdbloksie" się nie kompiluje (jeszcze rok-dwa temu używał dev c++). A zadania miały limity czasu działania programu, tyle że były kompilowane w debugu. Ah, wspomnienia.
  • Odpowiedz
muszę dołączyć drzewo, aby poprawnie zdekodować plik, ale nie wiem jak to zrobić w taki sposób, aby można było jednoznacznie je odtworzyć przy dekompresji

@EgzeQTroll: Wychodzi chyba heap. Cały strumień mógłbyś zrzucić (ostream), a później wczytać (istream).
A jeśli masz jakąś bardziej skomplikowaną implementację drzewa, to odpowiedni trawers (+ ewentualnie jakiś wzorzec typu visitor, nie znam zakresu zadania).
  • Odpowiedz