Wpis z mikrobloga

Serwerowi specjaliści z #siecikomputerowe taki temat mam do rozwałkowania: UPS do dość sporej serwerowni, będącej niestety przekrojem dokonań serwerowych z ostatnich 20 lat, zatem są tam i całkiem nowoczesne maszyny della jak i archaiczne suny. Zapotrzebowanie ciągłe na moc - około 3kW, trójfazowe. Przenieśliśmy to wszystko niedawno do nowej lokalizacji, gdzie niestety zasilanie już nam raz zaliczyło wtopę (wynik: kontroler dysków w jednym serwerze do wymiany plus dłuższa przerwa w usługach) i chyba do managementu zaczęło docierać, że UPS jednak nie jest dziwnym wymysłem tylko uzasadnionym wydatkiem.

Mam pytanie, które chciałbym, żeby ktoś kumaty mi wyjaśnił. Moja wiedza o UPSach zatrzymała się na takich do jednego komputera, które się podłączało doń poprzez RS232 i tą drogą UPS wysyłał rozkaz zamknięcia systemu. Jak to się dzieje w przypadku dużych systemów? Przejrzałem sobie na szybko pierwszego lepszego upsa podsuniętego przez google:

https://www.eltrox.pl/sprzet-it/ups/ups-3-fazowe/ups-zasilacz-awaryjny-power-walker-vfi-10k-cph-3-1.html

i widzę, że do niego można dokupić kartę SNMP i jak rozumiem jest to właśnie po to. Ale co dalej? Jest potrzebny jakiś snmp tool, który odbierze sygnał z UPSa i roześle do serwerów, czy ups wali to broadcastem, a serwery mają to odebrać i zareagować? Jest w ogóle jakiś uniwersalny standard tutaj? Taki, który będzie rozumiany zarówno przez współczesnego Della, jak i przez Sparka, który jest już mocno pełnoletni i niedługo bykowe zacznie płacić?
  • 9
@Jarek_P: instalujesz soft na kompach, ktory poprzez ethernet komunikuje sie z UPS, w momencie Padu ups wysyla info ze jest na baterii, pozniej jak juz ma malo to wysyla komende shutdown na maszyny zeby sie bezpiecznie wylaczyly. nawet kiedys na jakies egzotyczne gowna w postaci solarisa widzialem binarki,takze wsparcie dosyc spore, btw akurat ta marka ma spoko support w Polsce, i juz jeden ups mi dupe uratowal - poszlo jebitne przepiecie
instalujesz soft na kompach,

@korni007: ale jeśli na serwerach jest tylko vmware i same wirtualki? Na chłopski rozum samo Vmware powinno taką możliwość wspierać, ale na szybko przeglądając nie widzę takiej opcji.
Potrzeba mania UPSa dla mnie akurat jest oczywista, no ale jak to w korpo, o takich wydatkach nie decyduje inżynier, tylko ktoś, dla kogo jest to egzotyczny i wydumany problem, na pewno zbędny i w ogóle później się tym
@Jarek_P: Moim zdaniem musisz iść zupełnie inną drogą.

Musisz przede wszystkim określić jaki masz budżet na zrobienie porządnego podtrzymania zasilania. Ja u siebie nie mam co prawda serwerów ale mam sporo sprzętu sieciowego i u mnie wszystko zasilane jest dwoma siłowniami prądu stałego (Eltek/Delta FlatPack S) które są podłączone do dwóch banków akumulatorów 4x100Ah. Do tego w razie dłuższego braku prądu mamy osoby obwód zasilania (osobne prostowniki) podłączony do agregatu 5kW
@brokenik: czekaj, bo masz bardzo dobry pomysł. Mam u siebie dużą siłownię 48V, w niej akumulatory (nawet w takiej samej konfiguracji 4x100Ah). W tym momencie, gdyby podłączyć takie pudełko, które potrafi z tego napięcia korzystać, by mi dać podtrzymanie, to byłbym w domu. Kwestia tylko znalezienia inwertera z trójfazowym wyjściem. Z budżetem kalkulowałem w okolice 20k zł, ale z takim patentem może by się dało zejść nawet o połowę.

Bawienie się
@Jarek_P: Jeśli masz siłownie to pytanie o jakiej wydajności prądowej. Jak potrzebujesz zrobić konwersję 48V na ~230V to nie ma problemu. Kupujesz tylko przetwornicę/falownik 48V>~230V. Takie o mocy realnej 3kW są w cenie ~2k netto.
Jeśli masz siłownie to pytanie o jakiej wydajności prądowej.

@brokenik: musiałbym sprawdzić. Na codzień ciągnę z niej do 50A, myślę, że dałaby radę i trzy razy tyle.

Kupujesz tylko przetwornicę/falownik 48V>~230V. Takie o mocy realnej 3kW są w cenie ~2k netto.

@brokenik: hmmm.... i sugerujesz, żeby to cały czas pracowało w układzie 3x230V <--->48V+aku<--->3x230V? Bez żadnej automatyki, przełączania zasilania i tym podobnych?
No i tu by jeszcze zostawał problem automatycznego
@Jarek_P: No to jak masz FlatPacka i to wymień starego SmartPack'a na SmartPacka R i on ma interfejs HTML5 + do tego SNMP i wszystkie bajery. Nie wiem ile w tej chwili SmartPack R kosztuje ale wystarczy że na nim sobie SNMP uruchomisz i na podstawie prostego skryptu w BASHu da się ogarnąć automatyczne zamykanie serwerów.