Aktywne Wpisy

smuteczek2000s +35
Hej,
dziś mam urodziny - 23 lata i otwarcie mogę powiedzieć, że nie wiem ile jeszcze "pożyję", choroba zaczęła mi zabierać wspomnienia i kontakt ze światem.
Smutno, kiedy tracisz kontakt ze światem na kilka tygodni i nie pamiętasz. Zaczęłam zapominać życie przed 19stką.
Ostatnio chciałam zakończyć swoje życie, ale uratowało mnie słowo, że "damy radę". Bo sama chyba bym nie dała rady.
Dziwnie się czuje człowiek, który zaczyna tracić wspomnienia i tygodnie,
dziś mam urodziny - 23 lata i otwarcie mogę powiedzieć, że nie wiem ile jeszcze "pożyję", choroba zaczęła mi zabierać wspomnienia i kontakt ze światem.
Smutno, kiedy tracisz kontakt ze światem na kilka tygodni i nie pamiętasz. Zaczęłam zapominać życie przed 19stką.
Ostatnio chciałam zakończyć swoje życie, ale uratowało mnie słowo, że "damy radę". Bo sama chyba bym nie dała rady.
Dziwnie się czuje człowiek, który zaczyna tracić wspomnienia i tygodnie,

pierogu +3

Mam pytanie, które chciałbym, żeby ktoś kumaty mi wyjaśnił. Moja wiedza o UPSach zatrzymała się na takich do jednego komputera, które się podłączało doń poprzez RS232 i tą drogą UPS wysyłał rozkaz zamknięcia systemu. Jak to się dzieje w przypadku dużych systemów? Przejrzałem sobie na szybko pierwszego lepszego upsa podsuniętego przez google:
https://www.eltrox.pl/sprzet-it/ups/ups-3-fazowe/ups-zasilacz-awaryjny-power-walker-vfi-10k-cph-3-1.html
i widzę, że do niego można dokupić kartę SNMP i jak rozumiem jest to właśnie po to. Ale co dalej? Jest potrzebny jakiś snmp tool, który odbierze sygnał z UPSa i roześle do serwerów, czy ups wali to broadcastem, a serwery mają to odebrać i zareagować? Jest w ogóle jakiś uniwersalny standard tutaj? Taki, który będzie rozumiany zarówno przez współczesnego Della, jak i przez Sparka, który jest już mocno pełnoletni i niedługo bykowe zacznie płacić?
@korni007: ale jeśli na serwerach jest tylko vmware i same wirtualki? Na chłopski rozum samo Vmware powinno taką możliwość wspierać, ale na szybko przeglądając nie widzę takiej opcji.
Potrzeba mania UPSa dla mnie akurat jest oczywista, no ale jak to w korpo, o takich wydatkach nie decyduje inżynier, tylko ktoś, dla kogo jest to egzotyczny i wydumany problem, na pewno zbędny i w ogóle później się tym
Musisz przede wszystkim określić jaki masz budżet na zrobienie porządnego podtrzymania zasilania. Ja u siebie nie mam co prawda serwerów ale mam sporo sprzętu sieciowego i u mnie wszystko zasilane jest dwoma siłowniami prądu stałego (Eltek/Delta FlatPack S) które są podłączone do dwóch banków akumulatorów 4x100Ah. Do tego w razie dłuższego braku prądu mamy osoby obwód zasilania (osobne prostowniki) podłączony do agregatu 5kW
@brokenik: musiałbym sprawdzić. Na codzień ciągnę z niej do 50A, myślę, że dałaby radę i trzy razy tyle.
@brokenik: hmmm.... i sugerujesz, żeby to cały czas pracowało w układzie 3x230V <--->48V+aku<--->3x230V? Bez żadnej automatyki, przełączania zasilania i tym podobnych?
No i tu by jeszcze zostawał problem automatycznego