Wpis z mikrobloga

#zagadkilogiczne

Masz przed sobą szachownicę o rozmiarze 22x13. Jak ją podzielić na siedem prostokątnych części w taki sposób, żeby żadna z tych części nie mogła przykrywać innej części?

Na przykład prostokąt 5x9 da się ustawić w taki sposób, że w całości przykrywa prostokąt 4x8. A na przykład prostokątów 4x3 i 5x2 w żaden sposób nie da się tak ułożyć żeby jeden przykrywał drugi.

Jako odpowiedź może być rysunek lub rozmiary wszystkich prostokątów.
  • 16
@almafater: Może ja źle rozumuję i to dlatego jest szachownica, żeby przykrywać odpowiednio ciemne pola ciemnymi, a jasne jasnymi? Bo jeśli chodzi o zwykłe przykrycie jednego prostokąta innym prostokątem, to natychmiast odpada układ, w którym suma dwóch prostokątów daje prostokąt, a także taki układ jak w rysunku poniżej po lewo. Zostaje coś w stylu rysunku prawego, ale nie idzie mi dobieranie wielkości. No i pewnie może się okazać, że chodzi o
@k0rn1k: Byłoby mi łatwiej sprawdzić, gdyby były też napisane wielkości tych prostokątów ;)

Ale wygląda ok :)

Co ciekawe, wg info na mathworld każdy prostokąt można podzielić na siedem lub osiem nienakładalnych prostokątów.

Zaraz następna zagadka.