Wpis z mikrobloga

Opłaty na allegro jak to wygląda?

Witam, jestem administratorem pewnego sklepu internetowego, branża motoryzacyjna.

Sprzedajemy głównie stare części samochodowe, których jest mało na rynku. Mamy własny sklep internetowy, jednak pozycjonowanie sklepu z takimi częściami + jeszcze w branży która jednak ma duża konkurencje, to bardzo ciężkie zadanie a szef chce wyników sprzedażowych(mamy też sklep stacjonarny, który sprzedaje zwykłe części, jednak to jest mało ważne.), chodzi głównie o sprzedaż internetową.

Tak więc zaproponowałem by wejść w allegro, gdyż to tam dużo osób szuka właśnie takich części (nazwijmy to starych) i będzie dużo łatwiej sprzedać niż na niepozycjonowanym sklepie internetowym.

Z tego co się zorientowałem, to allegro pobiera 9% prowizji od sprzedaży w przypadku kategorii motoryzacja + 6% od wysyłki.

Chcielibyśmy wejść w smarta, jednak poczytałem o tym, że teraz mają dojść jakieś zmiany pobierające 4zł od sprzedawcy za każdy produkt sprzedany przez smart.

Tak więc nie chcemy popłynąć, bo wartość tych części to ok 0,5mln zł, zalegają na magazynie przez długi czas i szef chce aktywować środki zdepozynowane w tych częściach.

Tak więc, jakby jakiś zorientowany Mirek mógłby powiedzieć jak dokładnie wyglądają wszystkie opłaty allegro, z SMARTEM i bez to byłbym wdzięczny.

Za wystawienie produktu się nic nie płaci, tylko ta prowizja?

#allegro #allegrosmart #alledrogo #sprzedaz
  • 3
  • Odpowiedz
@michal-zepka: za wystawienie produktu z reguły nic się nie płaci
prowizja jest pobierana taka sama za koszty wysyłki co za produkt, więc nie wiem skąd te 6% wziąłeś
często prowizja na używane rzeczy jest wyższa, więc to jeszcze sprawdź
smart ogólnie jest dość skomplikowany, każdy kurier inaczej jest liczony
inpost paczkomat dopłata 1 zł przy produkcie do 80 zł, powyżej 80 zł 2 zł, przy kurierze 4 zł
  • Odpowiedz