Wpis z mikrobloga

Oczywiście każdy ma inną sytuacje. Ja się parę lat temu pospieszyłem i 30 letni kaganiec hipoteczny szybko mi zbrzydł. Nawet KNF zaleca 20 bo wszystko ponad to się nie opłaca.
@kmicic86: ja właśnie niedługo podpisuję na 30 lat. Dlaczego? Tak jak wyżej ktoś napisał,. zawsze można nadplacać i wtedy raty są przeliczane. Mniejsza rata jest bezpieczniejsza bo są różne sytuacje losowe. Dodatkowo teraz stopy procentowe są najniższe w historii więc już raczej nie spadną, mogą jedynie wzrosnąć i wtedy też rata wzrośnie. Dużo rzeczy trzeba mieć na uwadze. Nasz pośrednik poleca właśnie 30 ale mimo to mówi że średnia długość kredytu
@raxi109: no to trochę poczekasz,obecnie dość długie są procesy. Jak pod koniec lutego składałem wniosek to na decyzję czekałem zależnie od banku miesiąc/półtora miesiąca. Teraz pośrednik gada, że 2 miesiące lekko się czeka, że tyle ludzi chętnych. Nie pamięta takiej sytuacji jak jest teraz
@kmicic86 tak, na pięć nie bierze i szybko spłaca! Bierze się na jak dłużej dzisiaj, żeby mieć malutką ratę w razie czego, a regularnie nadpłaca, żeby kredytu się pozbyć.