Wpis z mikrobloga

• 0
@ArniHell: Nie było tego widać, bo dekielek w części zasłonięty jest przez bezel. Byłem zaskoczony ile syfu tam się uzbierało. Gdzieś na YouTube koleś mówił, przy okazji recenzji G-Shocka, że codziennie moczy zegarek w wodzie z mydłem i następnie go płuka (mieszka w ciepłym klimacie chyba Tajwan, wydawało mi się to przesadą ale chyba jednak trzeba będzie zacząć tak robić. Może nie codziennie ale od czasu do czasu by pozbyć się
patrol798 - @ArniHell: Nie było tego widać, bo dekielek w części zasłonięty jest prze...

źródło: comment_1618845946FrKORuhhNBPbub2NYqjImF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@patrol798: to jest najgorsze w gshocku, brud wchodzący we wszystkie zakamarki. Ja swojego raz na jakiś czas też czyszczę. Woda z płynem do naczyń i miękka szczoteczka.
  • Odpowiedz
  • 0
@_kapsel: niestety mam kilka sztuk gdzie żeby zdjąć bezel trzeba wyjąć przyciski... Niby beze da się zdjąć, trzeba użyć trochę siły, namoczyć zegarek w cieplej wodzie by obudowa łatwiej się dokształcała, ale można przyciski pokrzywić czego już raz doświadczyłem. W przypadku tego modelu jest o tyle dobrze że bezel składa się z dwóch części i jego rozbiórka jest prostsza. Spodziewałem się brudu, ale nie takiego grzyba...
  • Odpowiedz
  • 0
@_kapsel: tak, w grubą skarpetę czy jakiś woreczek, zawiązać żeby nie wypadł i można prać, ale 60 stopni to zdecydowanie za dużo dla gumowych uszczelek. Kilka lat temu gdy była moda na rożnego rodzaju challenge na FB, samo Casio zorganizowało taki konkurs by ludzie prali zegarki swoje G i wrzucali nagrania na FB. Ja jednak wolę zegarek rozebrać i wyczyścić, a G z wyższej półki na pewno to pralki nie wrzucę
  • Odpowiedz
[...] ale 60 stopni to zdecydowanie za dużo dla gumowych uszczelek.

@patrol798: zakres mierzonej temperatury w Rangemanie to -10 do 60 stopni.
W lecie w gorących rejonach świata w słońcu pewnie może być więcej.
  • Odpowiedz
  • 0
@jihaad: widziałem ten test kiedyś. Obawiałbym się że po kilu takich kąpielach w gorącej wodzie+chemia uszczelki w końcu by się poddały. Druga sprawa tu masz wysoką temperaturę i wodę, taki mix bardzo rzadko chyba występuje w środowisku naturalnym. Zresztą nie widzę sensu prania zegarka w 60 stopniach.
Nawet Casio rekomenduje, jak już tak bardzo chcemy go prać, temperaturę wody nie wyższą od 30 stopni.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@patrol798: był kiedyś konkurs od casio polska. Żeby uprać swój G. Jak się #!$%@? bo dostanie się woda czy coś to dają inny egzemplarz darmo.
  • Odpowiedz
  • 0
@fi9o: Pamiętam. Ale zalecali temperaturę wody 30 stopni. W sumie w pralce nie ma jakiś ogromnych sił, przy praniu fakt lata w tą i tamtą ale jeśli włożymy go do skarpety czy woreczka to już samo to amortyzuje uderzenia, a przy odwirowaniu też nie ma jakiś dużych przeciążeń a zegarek jest wtedy „przyklejony” do bębna.
  • Odpowiedz
  • 2
@jihaad: tak, znam swoje prawa ale dziękuje za troskę i przypomnienie :) Tak samo jak znam przypadki, niektóre z własnego podwórka, gdzie w G-Shocku zatarł się przycisk (najśmieszniejsze że był to Mudmaster), zaparowało szkiełko lub odpadła wskazówka sekundy...
  • Odpowiedz
@fi9o: @patrol798: może źle mnie odebraliście.
Nie chcę zwyczajnie nikogo na siłę namawiać czy przekonywać. Większość ludzi na tagu to ludzie dorośli, którzy potrafią czytać, wyciągać wnioski i podejmować własne wybory.

Ja tylko przedstawiłem swoje podejście do tematu G, których mam w domu pięć i specjalnie się nimi nie przejmuję tak samo jak nie przejmuję się samochodem terenowym. ;)
  • Odpowiedz