Wpis z mikrobloga

Mam #szybkowar i czasami mięso nawet po godzinie jest twarde.
Czy większy kawałek, np. golonki powinien być całkowicie zanurzony?
Bo nie chcę zupy gotować i myślałem, że ciśnienie się robi w całym garnku przez parę.
#gotujzwykopem
  • 6
  • Odpowiedz
@lunga: cały myk z szybkowarem polega na tym, że im wyższe ciśnienie, tym wyższa temperatura wrzenia. To nie magia, to fizyka. Szybkość gotowania, to wynik wyższej temperatury.
  • Odpowiedz
@lunga: całe medium ma temp. nawet 160 stopni. Zależy do modelu i producenta. Nie jest wymagane zanurzenie w wodzie. Jednak woda musi być! Znasz zapewne gotowanie warzyw na parze - to odpowiedź. Gotowanie w parze ma swoje zalety.
  • Odpowiedz
@lunga: jak robię gulasz czy pulled pork to też daję niewiele płynu, mięso jest zaniżone góra do 1/4 wysokości, pewnie nawet mniej. Żołądki czy policzki też robią się szybko i też nie są w pełni zanurzone. Ja mam szybkowar Philipiaka.
  • Odpowiedz