Wpis z mikrobloga

Ktoś ma wyżeła weimarskiego?
Mój przyjaciel blablador dobiega końca swoich dni, dzieciaki go kochają i obawiam się, że będę musiał kupić im kolejnego psa bo za labkiem będą niesamowicie tęskniły.
Wyżeł strasznie mi się on podoba - wygląd, umiarkowane linienie, wielkość w sam raz. Obawiam się jedynie tego, jak znosi samotność i ilości ruchu do zapewnienia. Miałby ogród do przebywania na co dzień, przedsionek do życia i czasami byłby wpuszczany do domu. Od biedy może będę go brał czasami do pracy. Ale spacer to mogę mu zaproponować raczej jeden dłuższy. Jasne, czasami miałby więcej, dzieciaki też rosną to go będą eksploatowały, ale na wspólne bieganie godzinę codziennie raczej nie może liczyć.
Da radę, czy szukać bardziej leniwej rasy?
#psy #wyzelweimarski #wyzel
niegwynebleid - Ktoś ma wyżeła weimarskiego?
Mój przyjaciel blablador dobiega końca ...

źródło: comment_1618742690MO3KWs0ZZOoPh70IknsToG.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Trochę mało, nawet bardzo mało. To są w #!$%@? aktywne psy, jak ten jeden dłuższy spacer codziennie nie będzie trwał chociaż tej godziny czy półtorej to rozniesie Ci cały ogródek bardzo szybko
  • Odpowiedz
@robertx: ech, szkoda.
Kurde, bo tak to jest idealny. Ale chwilowo mam za dużo na głowie by poświęcać cały wolny czas psu.
Znasz coś innego, bardziej spokojnego, mało liniejącego, dla dzieci, do domu? Może być mniejszy, byle nie miniaturki. Buldog byłby fajny, gdyby nie to że jest paskudny xD
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Komentarz był pół żartem pół serio, bo wychowanie rottweilera wymaga dużej wiedzy, ale wcale nie tak wiele czasu. To stosunkowo mało aktywne fizycznie psy, przy codziennych spacerach 30-40 minut, ogrodzie do dyspozycji i dzieciach w domu skłonnych do nieustannego przytulania tudzież klaskania będzie najszczęśliwszym rottweilerem na świecie ( ͡° ͜ʖ ͡°) To straszne przylepy są wręcz stworzone do rodzin z dziećmi. Ale rzecz jasna nie
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: to ile ruchu potrzebuje dziennie? dwa spacery z czego jeden intensywny (las bez smyczy, bieg z rowerem) by wystarczyły? Czy intensywne muszą być codziennie? Musi być w domu czy wystarczy w przedsionku za szklaną szybą?
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: moj ma spacer po lesie ok 1-1.5 godziny dziennie, ewentulanie 40min bieg z upszężą. Żyje sobie w domu w kojcu pod schodami, naprawdę wielkim. Zostaje sama na ok 8-9h dziennie. Znosi to dobrze, po spacerze, trochę zabawy i pies jest spokojny,przesypia elegancko całą noc.
Wielka siła, instynkt i temperament. Na spacerach jak poczuje zwierzynę to jest tyle z kontaktu. Spokojny w stosunku do innych psów i ludzi. Uwielbia zabawę
  • Odpowiedz
@niegwynebleid nie ma możliwości, żeby ten pies żył na dworze czy w ogóle w oddzieleniu od rodziny. On musi być blisko człowieka. Potrzebuje dużo czasu, ruchu i wyzwań intelektualnych. Jeżeli już teraz mówisz, że "chwilowo masz za dużo na głowie", to weimar nie jest dobrym wyborem.
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: bardzo się cieszę i szanuję, że podejmujesz taką decyzję świadomie ;) Powodzenia! Jakby co, to jeżeli napiszesz mi wiadomość, jakiego psa oczekujesz i co mu możesz zaoferować, to mogę spróbować podpowiedzieć jakąś rasę (lub adopcję).
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Trochę się spóźniłam ale mogę tylko potwierdzić to co było wyżej napisane. Weimary to przylepy i mój np piszczy jak nie ma możliwości bycia blisko człowieka. Oczywiście czasem nie zauważy i zaśnie sam w pokoju ale w większości łazi za nami wszędzie xD
  • Odpowiedz