Wpis z mikrobloga

@geuze nie no, moja żonka kuchci pieczywko to jakąś różnicę widzę, gdyby nie to to aż tak bardzo nie zwróciłbym nawet uwagi na estetykę, prosty chłop jestem
jest jak najbardziej. Tylko czy ta para nie odpowiada za skórkę?


@Minko1991: Para odpowiada też za wyrastanie ciasta. Może za mało tej pary albo za krótko wyrastały?

Obecność cząsteczek powietrza (gazu) w cieście, to podstawowy warunek jego prawidłowego spulchnienia. Większość przepisów bazuje nie tylko na prawidłowym wtłoczeniu lub powstaniu cząsteczek gazu, lecz również na jego uwalnianiu w postaci pary, która z różnych powodów zostaje zatrzymana w cieście.

Wiele pysznych deserów powstało
@Khaine: O dzięki Mireczku, człowiek całe życie się uczy ( ͡° ͜ʖ ͡°) najprędzej stawiałbym ze rosły zbyt krótko. Być może wieczorna zmiana zrobiła je później od pozostałych. Czynników może być wiele.